Лоше вријеме отежава проналазак несталог авиона, потрага помјерена на сјевeроисток Козаре

Небојша Томашевић
Foto: РТРС

ПРИЈЕДОР – Спортски авион, "пајпер 28", нестао је данас на подручју изнад Козаре и покренута је потрага за њим.

Нешто прије 14 часова, изгубљена је комуникација са спортским авионом, чији је нестанак пријављен Полицијској станици Градишка.

- Имали смо дојаву да је то југоисточно од репетитора Лисина, сад имамо нове координате – сјевероисточни дио од Лисине и упућујемо се тамо и надамо се најбољем. Битно је прво да лоцирамо терен и да ако има, а надамо се да има преживјелих, ћемо приступити спашавању, заједно са медицинским особљем - рекао је предсједник Планинарског савеза Републике Српске Љубиша Арманда..

Како РТРС сазнаје, потрага се помјера са југоистока на сјевероисток планине Козаре, према локацији Светиња код мјеста Турјак на подручју Градишке.

- Лоше вријеме и магла отежавли су потрагу за несталим авионом на подручју Козаре, која је трајала сатима. За сада због мрака и лошег времене обустављена је хеликоптерска претрага која ће бити настављена ујутро,  рекао је за "Глас Српске" Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса РС.

Полицијски службеници полицијских управа Приједор и Градишка, те Јединице жандармерије и даље трагају за несталим авионом, а помоћ у претрази терена пружају им и планинари, речено је Срни у МУП-у Републике Српске.

У потрагу је данас укључен и хеликоптер Оружаних снага БиХ, саопштено је из Министарства одбране.

У складу са процедурама прописаним за ангажовање Службе трагања и спасавања Оружаних снага одмах по пријему позива, дежурна посада је предузела припреме хеликоптера УХ-1Х за задатак трагања и спасавања, те узлетјела према подручју Омарске.

По доласку у тражену зону, посада је почела претраживати терен, у цију лоцирања мјеста нестанка авиона, те проналаска и спашавања посаде авиона.

Из МУП-а су навели да је Полицијској управи Градишка пријављено да је данас са Аеродорома Бањалука полетио спортски авион који је превозио вакцине за животиње и да су са пилотом изгубли контакт на подручју Омарске.

Овај авион јутрос је полетио са маховљанског аеродрома и у предвиђеном року није слетио.

Уређај којим се шаље сигнал о удесу је активиран.

Данас је била неповољна метеоролошка ситуација изнад Козаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана