Лопови краду док власници кућа славе

Небојша Томашевић
Лопови краду док власници кућа славе

БЕРКОВИЋИ - Породична славља и окупљања све чешће користе лопови да би се домогли лаке зараде и крали по кућама, а само током новембра на подручју Херцеговине забиљежено је пет тешких крађа, у којима је однесено више од 10.000 марака, као и већа количина златног накита.

Према полицијском подацима лопови су углавном “оперисали” у ноћи прославе православних слава Ђурђиц и Митровдан, а најчешће улазе обијајући прозоре и врата. Посљедња провала забиљежена је у Берковићима у ноћи 16. новембра, када су лопови, док је домаћин био на слави, упали у кућу.

Како сазнајемо, провалник или више њих украли су 1.000 евра од мјештанина Берковића. Извор близак истрази је појаснио да је лопов, да би се докопао новца развалио прозор те ушао у кућу.

- По уласку у кућу лопов је испретурао све унутра док није нашао новац. Претпоставља се да је знао да власници куће иду на славу те да их је пратио и чекао моменат када оду. То се десило у поподневним часовима и у то вријеме када у кући није био нико - рекао је наш извор.

У Полицијској управи Требиње казали су да им је овај случај пријављен у сриједу.

- Према наводима пријаве непозната особа, или више њих, провалила је у кућу у Берковићима те украла новац. Полиција је обавила увиђај и у току је истрага с циљем идентификовања и проналаска особе осумњичене за ову тешку крађу - рекли су у полицији не наводећи детаље.

Према полицијским подацима у посљедње вријеме у Херцеговини учестале су провале у куће. Недавно је полицији пријављено више крађа које су се десиле током прославе Митровдана.

Према полицијском извјештају лопови су у ноћи између 8. и 9. новембра у Невесињу провалили у двије куће и продавницу. Прва провала забиљежена је у насељу Килавци, гдје су лопови из једне породичне куће украли око 10.000 марака. Исте вечери пријављена је и провала у кућу у насељу Миљевац на подручју Невесиња из које украден златни накит и пиштољ. Те ноћи, током прославе Митровдана, на мети крадљиваца нашла се и продавница у центру Невесиња, одакле је украдена одређена количина робе. Камере видео-надзора у продавници снимиле су лопова, а полиција је недавно објавила и његову фотографију те замолила грађане да ако га виде или знају нешто о њему да то јаве. Сви ови случајеви окрактерисани су као тешке крађе.

Осим ових провала почетком новембра, брзом реакцијом полиције ухапшени су лопови који су украли “фијат пунто” са паркинга Штрека у Требињу. Полиција је ухапсила лопове Б. М. и М. К. и прије него што су власници возила схватили да им је четвороточкаш одвезен.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске провалнике у куће чекају вишегодишње затворске казне, уколико буде доказана њихова кривица. Овај закон за тешке крађе, у шта спадају провале у куће, предвиђа казне од једне до осам година затвора.

Те казне, како пише у закону, предвиђене су, између осталог, за оне који обијањем, проваљивањем или другим савлађивањем већих препрека украду ствари или новац из закључаних кућа, соба, ормара или благајни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана