Лифт 44 године у употреби – станари тврде да је сервисирање лоше, предсједник ЗЕВ-а да је све према правилима

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Лифт у згради у улици Новице Церовића 13 у бањалучком насељу Борик који се данас откачио стар је и већ 44 године је у употреби, а у згради имају 83 стана и сви станари користе лифт.

Станари тврде да лифт у посљедње вријеме није добро сервисиран и не искључују ни могућност да би узрок несреће можда могао бити и у нередовном одржавању.

- Колико знам лифт више од годину није сервисиран како треба. Прије само пар дана исто је пропао, али се срећа убрзо зауставио. Тада је долазио мајстор – истиче један од станара не желећи да се представи.

Предсједник Заједнице етажних власника (ЗЕВ) Перо Матић каже да је лифт одржаван у складу са прописима.

- Имамо потписан уговор са фирмом која се бави одржавањем лифта и сваки мјесец долази мајстор и лифт се сервисира. То се све заводи у књиге и овлашћени сервисер изда папир и удари печат као потврду да је уреду. Прије годину и по смо промијенили и сајле, редовно одржавамо и мијењали смо све што је требало. Колико су лифтови у згради стари добро и да функционишу. Било је и раније неких ситних грешака, али чим нам неко пријави да нешто није уреду ми зовемо  мајстора и није тачно да нема редовног одржавања лифта  - истиче  Матић.

Истакао је да се нада ће надлежне институције  утврдити шта је узрок несреће, али наглашава да се поставља питање његове преоптерећености.

- Жао ми је тих младића, али зашто их је свих пет ушло ако је лифт за четири особе. Не могу ја сада говорити шта је узрок - можда је узрок преоптерећеност, а можда би се то десило и да није било пет људи у њему. То стручњаци треба да утврде, али преоптерећеност може бити проблем  - поручио је Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана