Лажним рецептима куповали тродоне

Перо Шпадић
Лажним рецептима куповали тродоне

Приједор - Данијел Кењало (33) и Марио Опанчар (32) обојица из Приједора ухапшени због сумње да су фалсификовали љекарске рецепте.

Незванично сазнајемо да су Кењало и Опанчар у посљедња два или три мјесеца скенирали велики број љекарских рецепата и факсимила потписа које су користили за куповину лијека тродона у апотекама на подручју Козарске Дубице, Новог Града, Градишке и Приједора.

Приједорска полиција је послије претреса стамбених објеката у којима су боравили осумњичени пронашли су много рецепата на којима су се налазила различита имена наводних пацијената.

Послије саслушања у приједорској полицији Кењало и Опанчар пуштени су да се бране са слободе, а против њих је достављен извјештај тужилаштву о почињеном кривичном дјелу фалсификовања исправе.

Како сазнајемо, обојица су полицији позната одраније, али не по овој врсти кривичних дјела, већ по неким другима.

Aпотекари су рекли да је покушаја набавке лијекова као што је тродон без одговарајућег рецепта било и раније. Aли није познато колико је било таквих случајева.

У приједорским апотекама особе као што су Кењало и Опанчар су долазиле и покушавале да добију жељени лијек на сумњивим рецептима. Међутим, фармацеути када препознају сумњиви рецепт таквим особама не дају лијек.

- На сумњиве рецепте не дајемо лијекове, а поготово оне за тешке болеснике, као што је тродон и њему слични. Сви наши радници у апотекама упозорени су да воде рачуна коме и какав лијек издају, а посебну пажњу да посвете рецептима за издавање поменутих лијекова. Када се особама са сумњивим рецептом појави у апотеци кажемо да немамо тог лијека - казала је магистар фармације Дрена Кубат, која је запослена у једној од приједорских градских апотека.

У приједорском Дому здравља кажу да су недавно имали случај појаве рецепата на имена два љекара. Рекли су да су то пријавили полицији, али не знају да ли се доводи у везу са Кењалом и Опанчаром.

Упозорење апотекарима

Славица Поповић, директор Дома здравља у Приједору, истакла је да су из ове установе упозорили све апотекаре да сваку појаву фалсификовања рецепата пријаве полицији.

- Aпотекари морају да знају шта је вјеродостојан рецепт, а шта је фалсификовани. Испод печата мора да буде потпис и њега је тешко фалсификовати, а лијекове као што је тродон не издаје сваки љекар. Такође, апеловали смо и на фирме које израђују печате да их могу израдити само за љекаре који им дођу са оригиналном дипломом, а не да их праве без икакве провјере - казала је Поповићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана