Лажним дојавама о бомбама изнуђивао новац

Н.Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Познати хакер Аљоша Борковић (44) из Бањалуке пријављен је тужилаштву због лажних дојава о бомбaма у бањалучким кафићима "Бизар" и "Кафана" и изнуде новца, потврђено је "Гласу Српске".

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале, терете га за кривична дјела лажно пријављивање кривичног дјела и изнуда.

- Лице А.Б. се сумњичи да је кривична дјела починио од 25.децембра 2021. до 17. јануара 2022. године. Позивајући службене телефонске бројеве Полицијске управе Бањалука у више наврата пријавио је да су у два угоститељска објекта постављене експлозивне направе. Том приликом је 31. децембра 2021. са броја телефона регистрованог у иностранству од оштећеног СМС поруком захтјевао противправну имовинску корист у износу од 40.000 КМ у криптовалути, како би престао са дојавама о експлозивним направама-наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Додаје да је против осумњиченог извјештај Окружном тужилаштву у Бањалуци поднијела Управа криминалистичке полиције МУП-а РС.

Борковић има богат криминални досије углавном по кривичним дјелима који се односе на компјутерске преваре и изнуде.

Против њега је МУП Српске у октобру поднио извјештај тужилаштву због сумње да је провалио у рачунарску мрежу "Клиника Костић" те затим покушао да изнуди 150.000 евра како би повукао злонамјерни софтвер и "ослободио" њихове рачунаре и податке.

Према незваничним информацијама он је од јуна 2021. године до 29. августа 2021. године путем имејла послао вирус на неки од рачунара Клинике који му је омогућио приступ цијелој мрежи након чега је закључао "податке", а неке и преснимио, а затим тражио новац да све откључа.

Борковић је почетком јуна прошле године пријављен тужилаштву у Бањалуци због сумње да се лажно представљао као полицајац и имао лажне легитимације Владе Републике Српске и МУП-а Србије.

Он је сумњичен и за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац.

Овај бањалучки хакер је раније пријављиван због сумње да је неовлаштено пресретао рачунарске податке, чиме је оштетио више фирми из Хрватске, међу којима је и кутинска "Петрокемија", од које је такође изнудио новац.

Борковића су хапсили и припадници америчке агенције ФБИ заједно са Дарком Малинићем из Словеније због сумње да су чланови хакерске групе која преко интернета краде новац са банковних рачуна широм свијета.

Ради се о стотинама хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана