Ламешићима из Брчког условне казне за утају пореза

Срна
Ламешићима из Брчког условне казне за утају пореза

САРАЈЕВО - Суд БиХ прогласио је кривим Илију и Амелу Ламешић и осудио их на условне затворске казне, а правно лице "Рушкић-транс" из Брчког одговорним за кривично дјело пореска утаја или превара Кривичног закона БиХ.

Пресуда је донесена након рочишта за разматрање споразума о признању кривице и претреса за изрицање кривичноправне санкције, саопштено је из Суда БиХ.

Суд је оптуженом Илији Ламешићу изрекао условну пресуду којом му је утврђена казна затвора у трајању од двије године, али је истовремено одређено да се изречена казна неће извршити ако оптужени у року од четири године, од дана правоснажности пресуде, не почини ново кривично дјело.

Оптуженом је, као споредна, изречена новчана казна у износу 2.000 КМ.

Суд је Амели Ламешић изрекао условну осуду којом јој је утврђена казна затвора у трајању од једне године, која ниће бити извршена ако оптужена у року од двије године, од дана правоснажности пресуде, не почини ново кривично дјело.

Оптуженој је, као споредна, изречена новчана казна у износу 1.000 КМ, док је правном лицу "Рушкић-транс" Суд изрекао новчану казну у износу 10.000 КМ.

На основу Кривичног закона БиХ од оптуженог правног лица "Рушкић-транс" одузима се имовинска корист прибављена извршењем кривичног дјела у износу од 134.654 КМ, коју је наведено правно лице већ уплатило у буџет БиХ.

Оптужени Илија и Амела Ламешић су криви што су као овлаштени представници правног лица, у намјери да незаконито остваре право на поврат или кредит по основу индиректних пореза, по претходно договореном и заједничком прибављању фиктивне документације, подносили ПДВ пријаве неистинитог садржаја са исказаним износима за поврат или кредит индиректних пореза који прелази износ од 50.000 КМ.

Правно лице "Рушкић-транс" је, према наводима оптужнице, располагало противравно оствареном имовинском користи у истом износу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана