Квадови све опаснији за домаће возаче

Небојша Томашевић
Квадови све опаснији за домаће возаче

БАЊАЛУКА - Адреналинске вожње квад возила, које привлаче многе ентузијасте због своје узбудљиве природе и могућности путовања по неприступачним теренима, често знају да буду опасне и кобне уколико се рука не скине с гаса.

Томе у прилог говоре подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске и вијести са новинских стубаца црне хронике који кажу да су  лани и током 2024. године погинула два возача четвороточкаша, а више их је повријеђено.

Тако је  ове године  у  несрећама с квад возилима погинула једна особа, док је једна лакше повријеђена.

Мирко Грбић (27) изгубио је живот  почетком маја када се квад којим је управљао Жарко Г. преврнуо на Козари. Возач је прошао са лакшим повредама. Према незваничним информацијама, до несреће је дошло када се њихово возило преврнуло док су се возали по обронцима Козаре, а претпоставља се да је узрок неприлагођена брзина.

- Осим несреће која се десила почетком маја, од јануара до априла 2024. године евидентирана је једна саобраћајна несрећа у којој је учествовало квад возило. У тој несрећи је возач задобио лакше повреде - рекли су у полицији.

За разлику од ове, према полицијским подацима, прошле године су возачи квад возила  учествовали у чак 12  несрећа са тежим посљедицама.

- У тим несрећама погинуо је један, док су четири возача задобила тешке, а три  лаке тјелесне повреде - рекли су у МУП-у Српске.

Лани је живот изгубио возач четвороцикла “баросамотор”  Н. Ц. Б. из Козарске Дубице. Према подацима полиције, до несреће је дошло када је он квадом слетио с пута у мјесту Поточани код Прњавора.

Саобраћајни стручњаци, али и возачи квад возила кажу да ови четвороточкаши нису нимало лаки за управљање  ни безазлени. Истичу  да је потребно много опреза да се избјегне трагедија.

- Адреналинска вожња квад возила може бити изузетно забавна и узбудљива јер њиме можете да идете по разним теренима и по шумама, ливадама. Међутим, то су често вртљива возила која, ако се не пазе и њима уђе брже у кривину или се нагло мота, врло лако могу да се преврну - рекао је Слободан који често вози ово возило по Мањачи и ужива у чарима које нуди четвороточкаш.

Истакао је да коришћење безбједносне опреме као што су кациге и заштитно одијело и поштовање саобраћајних прописа може умногоме да помогне да буде спријечена трагедија.

Неприлагођена брзина

Према подацима МУП-а РС, најчешћи узрок несрећа у којима учествују квад возила је неприлагођена брзина.

Према ријечима саобраћајних стручњака, возачи мотоцикала са четири точка неријетко прецјењују своје вјештине и брзину коју њихово возило може безбједно постићи.

То, сматрају,  у различитим условима може довести до губитка контроле над возилом, посебно на неуређеним и тешким теренима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана