Кркић у Норвешкој осуђен на 21 годину затвора

Срна
Кркић у Норвешкој осуђен на 21 годину затвора

ОСЛО - Норвешки држављанин поријеклом из БиХ Зихрија Кркић осуђен је на 21 годину затвора након што је проглашен кривим за убиство двојице мушкараца у кафићу у Трнопољу код Приједора.

Он је 28. јула 2014. године усмртио двојицу мушкараца користећи аутоматско оружје.

Окружни суд у Драмену донио је одлуку о казни у трајању од 21 године, уз обавезно служење казне од минимум десет година.

Адвокат одбране Ојвинд Братлиен је за "ТВ 2" рекао да би једина права пресуда била ослобађајућа.

У тренутку убиства није било очевидаца нити било каквих свједока који су видјели потенцијалног починиоца повезаним са тим чином.

Кркић је 2014. године боравио у БиХ током годишњег одмора, а полиција у БиХ га је ухапсила два дана након убиства.

Он је на суђењу у БиХ првобитно осуђен због противзаконитог посједовања оружја, али је пуштен јер је већ одслужио ту казну док је био у притвору годину дана.

Врховни суд Републике Српске поништио је 2016. године одлуку о ослобађању Кркића /47/ и планиран је нови судски поступак против њега, али изручење није било могуће јер је он држављанин Норвешке.

Кркић је у истом периоду осуђен на шест година затвора због озбиљног случаја насиља у Норвешкој, а полиција је пронашла неколико видео-снимака који би могли бити важни за случај убиства у Трнопољу.

Норвешка полиција је недуго затим започела истрагу о случају у Трнопољу и на крају је покренут кривични поступак против Кркића.

Кркић је на суду у Норвешкој одбио да објасни своје поступке.

Један од најважнијих проблема у случају биле су околности у вези са оружјем којим је почињено убиство, аутоматском пушком "калашњиков" која није пронађена.

Међутим, полиција је пронашла видео-снимак из 28. јула 2014. године, датума када је извршено убиство, на којем су приказани Кркић и неколико чланова његове породице како користе разно оружје током прославе "Исламске државе", а на снимку Кркић у рукама држи "калашњиков".

Полиција у БиХ претражила је Кркићеву фарму и пронашла муницију и оквире који одговарају врсти оружја каква је пушка "калашњиков".

Кркић је тврдио да није знао за поменуто оружје.

Суд сматра да такво објашњење није посебно кредибилно.

"ТВ 2" пише да је Кркић бивши борац који је учествовао у "рату на Балкану током деведесетих" и да стручњаци тврде да испуњава све критеријуме за успостављање дијагнозе дисоцијалног поремећаја личности.

Суд у Драмену саопштио је да је Кркић осуђен јер суд вјерује да је норвешки држављанин показивао насилно понашање у посљедњих 25 година и да постоји реална и конкретна опасност да ће починити нова тешка кривична дјела уколико данас буде ослобођен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана