Кривична пријава због застава ИСИС-а и поклича Алаху егбер

Срна
Кривична пријава због застава ИСИС-а и поклича Алаху егбер

БАЊАЛУКА - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске најоштрије је осудило инцидент због истицања застава "Исламске државе" и поклича "Алаху екбер!" током церемоније полагања цвијећа и парастоса испред спомен-крста код Цркве Светог Ђорђа у Стогу код Возуће током обиљежавања 26 година од страдања Срба.

Министарство је саопштило да ће поднијети кривичну пријаву против Н.Н. извршиоца Министарству унутрашњих послова у Зеничко-добојском кантону.

"Осуђујемо овакво непримјерено и срамно понашање групе људи у аутомобилима који су ометали парастос у Стогу с циљем застрашивања и онемогућавања Срба да достојанствено одају почаст жртвама и да се неки од њих врате на своја вјековна огњишта у Возући, долини ријеке Криваје и јужног Озрена", наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Ријеч је, истичу, о непоштовању бројних жртава које су муджахедини 1995. године на овим просторима зверски убили, са истим покличем, носећи исте заставе "Исламске државе",.

То је, наводе, очигледан примјер шта Срби повратници могу да очекују у овом дијелу Федерације БиХ.

У Министарству рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске истичу да је све изгледало још срамније и додатно узнемирујуће јер се инцидент догодио у присуству полицијских службеника ФБиХ који су обезбјеђивали скуп "Стазом егзодуса".

Завичајно удружење Завидовићана: Ћутање на повике "Алаху екбер!" и заставе "Исламске државе" - нецивилизацијски чин

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић незадовољан је што се и послије три дана од истицања застава "Исламске државе" и повика "Алаху екбер!" на скупу "Стазом егзодуса" у федералном насељу Стог није нико огласио и осудио ту провокацију у име надлежних институција Федерације БиХ, заједничких и међународних институција.

Благојевић то ћутање доживљава као нецивилизацијски чин, а провокацију је оцијенио нељудским актом јер се десила током парастоса испред спомен-крста у Стогу поводом 26 година од прогона Срба са тог подручја, гдје су окупљени дошли с циљем да у миру одају почаст страдалим, да добију одговоре гдје се налазе тијела 129 несталих сабораца и цивила и да поруче да одговорни морају бити санкционисани.

Он је рекао да је од свих наведених институција очекивао макар реаговање из Зеничко-добојског кантона, којем подручје Возуће територијално и припада.

Благојевић је истакао да је инцидент снимљен и да се догодио у присуству полицајаца који су обезбјеђивали скуп, а који су неометано дозволили пролазак колоне од десетак возила из којих су истицане заставе "Исламске државе" и такозване Армије БиХ, те узвикивано "Алаху екбер!".

"Провокација је извршена у Стогу, на мјесту гдје је извршен стравичан злочин над Србима. Ту је пронађено 21 тијело, готово сва обезглављена. То није примјерено и то је гурање прста у око", рекао је Благојевић.

Он је навео да је бол далеко већа јер је уназад 14 година, а по линији мањег отпора, Стог узет за мјесто обиљежавања страдања Срба из Возуће, долином ријеке Криваје и Озрена, будући да федерална страна због безбједносне ситуације не препоручује да се скуп одржи у самој Возући, гдје муслимани обиљежавају неку своју велику побједу.

Благојевић је истакао да су по етничкој заступљености Возућа и тај крај прије рата били претежно насељени Србима.

"У Сребреницу оду највиши званичници Србије да се поклоне жртвама муслиманима и једва извуку живу главу. Ми треба да се поклонимо нашим жртвама на простору Возуће, гдје је извршен стравичан злочин над Србима и будемо испровоцирани. Ја се питам шта ће бити сљедећи пут, у ком облику и на који начин?", поручио је Благојевић.

Он је позвао институције ФБиХ да се изјасне о томе да ли хоће и желе да гарантују безбједност организовања овог скупа у наредном периоду.

Благојевић је изненађен и "спорадичном и млаком реакцијом" српских званичника и представника политичких субјеката, који се, према његовим ријечима, "скупу, нажалост, одазивају само у изборној години".

Он је захвалио посланику у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сањи Вулић, чијом је интервенцијом тај дан медицински збринуто лице из Српца, с обзиром на то да из Дома здравља у Завидовићима на први позив нису хтјели да пошаљу санитетско возило под изговором да га немају, већ су то урадили накнадно.

Благојевић, који је и некадашњи начелник Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде, подсјетио је да је ратне 1993. године, упркос недовољним залихама горива, по заробљавању тада рањеног припадника такозване Армије БиХ Смаје Буљубашића, обезбијеђен санитет да га одвезе у Добој иако вожња траје четири сата, а другог санитета није било.

Смајо Буљубашић, додао је он, захваљујући томе и данас је жив.

"Ја сам пресрећан што сам тако поступио и поступио бих и данас, али ево и након 26 година они показују како се односе према нама. Зар је и данас битно ко се како зове?", навео је Благојевић.

Свједок недавног инцидента у Стогу био је и Душко Глигорић, који је као двадесетосмогодишњак заробљен у мјесту Кестени 11. септембра 1995. године, а ослобођен 24. марта 1996.

Он је рекао да је видио да је полиција неометано дозволила пролазак колоне возила из које је су упућивани повици и истицане ратне заставе, али да не разумије да се и послије 26 година овакве ствари дешавају.

"Очигледно да нећу ни разумјети. Марш мира је за оне који су кренули у збијег, али нису изашли, оне који су остали без глава и оне чија се тијела и данас потражују", рекао је је Глигорић и додао да је својевремено пуком срећом преживио вишемјесечно заробљеништво и у Кестенима, Бановићима и Тузли, за вријеме којег је пребијан и мучен.

Он је навео да старији учесници марша добро разумију шта су ратне заставе такозване Армије БиХ и заставе "Исламске државе", те повици "Алаху екбер!".

"Били смо у рату, научили смо ми, видјели и осјетили горе ствари, али шта је са дјецом и младима који су учествовали у колони мира 10. септембра? Како ће они ово да протумаче, каква се порука њима шаље?", упитао је Глигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана