Ковачевићу увећана казна за убиство жениног љубавника

Небојша Томашевић
Ковачевићу увећана казна за убиство жениног љубавника

БАЊАЛУКА - Бошко Ковачевић (32) првоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на јединствену казну од 12 година и четири мјесеца затвора због убиства Давора Витића (33) и недозвољеног држања оружја, потврђено је “Гласу Српске”.

Овом одлуком му је повећана ранија казна од 10 година и четири мјесеца коју је добио у поновљеном поступку у Окружном суду у Источном Сарајеву.

Секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић казала је да је одбијена жалба браниоца као неоснована, а уважена жалба тужиоца.

- Пресуда је у односу на првостепену од 13. јула прошле године преиначена у правној оцјени кривичног дјела и казни. Ковачевић је тако осуђен за тешко убиство на 12 година, док је за недозвољену производњу и промет оружја осуђен на пола године па му је изречена јединствена казна од 12 година и четири мјесеца - појаснила је Деспотовићева.

Ковачевић је у првостепеном поступку у фебруару 2020. године прво био осуђен на 12 година и четири мјесеца робије затвора. Са њим је на исту казну тада осуђен и Перо Мировић (45), али је ту пресуду укинуо Врховни суд у октобру 2020. године. Тада је само Мировићу потврђена казна од пола године затвора за недозвољено држање оружја, а суђење за убиство је враћено на поновни поступак у Окружни суд у Источном Сарајеву који је 13. јула 2021. Ковачевића осудио на 10 година и четири мјесеца затвора, док је Мировић неправоснажно ослобођен.

Витић је убијен 21. јула 2018. године у мјесту Богаз код Хан Пијеска, а према оптужници прије злочина он и Ковачевић дописивали су се путем телефона и пријетили један другом. Разлог за то била је Ковачевићева свађа са супругом јер је сумњао да га вара са Витићем. Након тих свађа, Витић је најавио долазак у Хан Пијесак па су се Ковачевић и Мировић договорили да га сачекају.

- Витића је довезао Бранко Р. “голфом 2” и када су стигли и видјели оптужене како им наоружани иду у сусрет, покушали су побјећи. Кренули су возилом у рикверц, а оптужени су испалили два метка и Витић је погођен у чело једним метком и на мјесту је остао мртав - наводи се у оптужници.

У жалби на првостепену пресуду на основу које је и укинут, наведено је да се не може утврдити из које је и чије пушке испаљен метак који је погодио жртву.

Током истраге убиства постојале су информације да је Ковачевићева супруга раније била у емотивној вези са Витићем.

Чауре

Након злочина чауре нису одмах пронађене и испоставило се да их је уклонила Ковачевићева супруга Биљана. Она је током истраге то и признала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана