Ко тражи осуђеног педофила из Бијељине?

Независне
Ко тражи осуђеног педофила из Бијељине?

БИЈЕЉИНА - Полицијске агенције обавијестиле су Окружни суд у Бијељини да су активне и централна и међународна потјерница за одбјеглим Миленком Томићем (62), који је осуђен на 12 година затвора по оптужбама да је обљубио четрнаестогодишњакињу, што у пракси значи да за њим сада трагају како полиција у БиХ, тако и у другим земљама.

Притом, како нам је потврђено из Окружног суда у Бијељини, за Томићем трага и Судска полиција.

"Овај суд је расписао међународну и централну потјерницу за наведеним лицем, о чему је од надлежних полицијских органа обавијештен да су активне. Оперативе активности на проналаску лица по потјерницама су у надлежности полиције, односно организационих јединица које су задужене за ову врсту послова. Поред наведеног, по наредби суда, а по основу поменутих потјерница, и Судска полиција предузима радње из своје надлежности, а на проналаску лица", рекао је за "Независне новине" секретар суда Миломир Чодо.

Татјана Савић, адвокатица која заступа жртву и њену породицу, каже да очекује да надлежни полицијски органи ураде свој посао у вези са потјерницама, а истовремено, како је додала, предмет се по жалби налази на Врховном суду, чију одлуку такође очекује.

Наиме, оштећена страна је затражила од другостепеног суда да се усвоји имовинско-правни захтјев, будући да првостепени, у својој пресуди, није донио никакву одлуку о томе. Упутио је Окружни суд, наиме, дјевојчицу да свој имовинско-правни захтјев остварује у парници.

На то се жалила адвокатица дјевојчице, а Врховни суд, према ријечима адвокатице, о томе може одлучивати и док је Томић у бјекству.

"Њему је пресуда достављена путем огласне табле, имајући у виду да је у тренутку објаве пресуде имао браниоца. Тако да је пресуда достављена браниоцу лично, а оптуженом преко огласне табле. Лично сам видјела да је она истакнута на огласну таблу Окружног суда у Бијељини", казала је Савићева за "Независне новине".

Жалбу Врховном суду Српске је изјавио и Веселин Лондровић, адвокат Миленка Томића.

"Тражио сам, под један, да га ослободи зато што дјело које му се ставља на терет није кривично дјело, или да га ослободи зато што нема доказа да је починио кривично дјело. И под два, уколико то не уради, да пресуду укине и предмет врати Окружном суду на поновно одлучивање", каже Лондровић за "Независне новине".

Али, другостепена пресуда је, по свему судећи, на дугом штапу, јер слиједи љетња пауза правосуђа, а и без ње, овакви поступци знају потрајати. А гдје је Томић у међувремену?

"Право да вам кажем, појма немам", одговара адвокат Лондровић.

Подсјетимо, Томић, који се 29. марта није појавио у Окружном суду у Бијељини, на изрицању пресуде којом је осуђен на 12 година затвора по оптужбама да је обљубио четрнаестогодишњакињу, посљедњи пут на кућној адреси био је два дана прије изрицања пресуде.

Он је, прије тога, био у кућном притвору и полиција га је, како истичу из Полицијске управе Бијељина, обилазила два пута дневно.

"Полицијски службеници Полицијске станице Бијељина су према рјешењу Окружног суда у Бијељини два пута дневно провјеравали присуство на кућној адреси М.Т. из Бијељине. Дана 27. марта 2024. године у вечерњим часовима утврђено је да он није на кућној адреси", речено је раније из Полицијске управе Бијељина.

Подсјетимо, оштре критике за овај поступак, који је трајао дуже од двије године, имало је и Окружно јавно тужилаштво у Бијељини, које је упозоравало да је све водило ка одуговлачењу поступка.

Када су прошле двије године, исцрпљене су законске могућности да се Томићу продужи притвор и он је послат у кућни притвор, гдје су га обилазили полицајци, али је он побјегао два дана уочи пресуде.

За сада нико не преузима одговорност за суноврат у овом случају, који се, недвосмислено, догодио.

"Овакав слијед догађаја ово тужилаштво је препознало, због чега се и огласило својим саопштењем за јавност од 17. јануара 2024. године, а што се испоставило као потпуно оправдана реакција овог тужилаштва", речено је раније за "Независне новине" из тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана