Ко је све одговоран за масакр у Градачцу: И судија Нумановић под истрагом

Јасмина Салопек/агенције
Ко је све одговоран за масакр у Градачцу: И судија Нумановић под истрагом

ГРАДАЧАЦ - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ формирала је предмет против судије Лејле Нумановић из Градачца која је одбила да Нермину Сулејмановићу одреди мјере забране приласка невјенчаној супрузи Низами Хећимовић, коју је свирепо убио преносећи то уживо на друштвеним мрежама.

Одређивање забране приласка Хећимовићевој су изостале иако их је предложила Полицијска управе Градачац.

Из Тужилаштва Тузланског кантона (ТК) данас је саопштено да истражни тимови Министарства унутрашњих послова тог кантона обављају обимну истрагу која се односи на догађаје прије, током и након троструког убиства и покушаја убиства три особе у Градачцу.

Портпарол овог тужилаштва Адмир Арнаутовић истакао је да су у одређене провјере укључене и друге полицијске службе.

- Полицијски истражни органи обављају детаљне радње и раде на документовању различитих сегмената везаних за споменуте догађаје, а Тужилаштву још нису достављени појединачни извјештаји и материјални докази - казао је Арнаутовић.

Предсједница Општнског суда у Градачцу Слободанка Којић објавила је данас саопштење за јавност у вези с троструким убиством у том граду и поступањем полиције и правосудних органа.

На почетку, наводи да се на друштвеним мрежама појавило рјешење овог суда број 28 0 Пр 081870 23 Зм од 7. августа 2023. године, којим се одбацио захтјев МУП ТК, ПУ Градачац за изрицање заштитне мјере забране узнемиравања и ухођења особе изложене насиљу и заштитне мјере забране приближавања жртви насиља.

На тим истим мрежама, како истиче, није се појавила страница 2. и 3. истог рјешења, на којима је судија Лејла Нумановић образложила разлоге због чега се заштитна мјера одбацује. Суду није познато ко је медијима дао ово рјешење као ни разлог због чега се само објавила прва страница али у сваком случају медији то рјешење нису добили од суда.

– Желим да истакнем да је насиље у породици пријављено дана, 27.07.2023. године што произилази из службене забиљешке Полицијске управе Градачац од 27.07.2023. године. Из исте забиљешке произилази да је Хећимовић Низама, кћи Нусрета пријавила свог невјенчаног супруга Сулејмановић Нермина да је физички напао дана 03/04.08.2023. године у породичној кући у Мионици 3, град Градачац гдје се од истог одселила а након тога јој је упућено више пријетњи те је иста угасила телефон – наводи се у саопштењу предсједнице суда.

Како даље наводи, дана 04.08.2023. године око 15:40 сати патрола полиције је поступила по горе наведеној пријави те је пронашла Сулејмановић Нермина, који је негирао наводе пријаве те патроли изјавио да Хећимовић Низами није упућивао никакве пријетње нити је имао никакав контакт с њом.

– Дана 07.08.2023. године Полицијска управа Градачац је сачинила записник о саслушању свједока Хећимовић Низаме која је користила благодети закона из члана 97. ЗКП ФБиХ, како стоји у изјави и није жељела давати изјаве о наведеном догађају, али је рекла да жели да се њеном невјенчаном супругу изрекне мјера забране приласка њој, узнемиравања док се ситуација око њиховог заједничког дјетета не ријеши путем надлежних институција и да више не жели да живи са Сулејмановић Нермином, а имајући у виду да је исти насилна особа, пријетио јој позивима да се врати што прије и да ће је наћи гдје год се налази тако да се боји његовог присуства – саопштила је Којић, преноси klix.ba .

Дана 07.08.2023. године суду је достављен захтјев за изрицање заштитне мјере уз службену забиљешку и изјаву оштећене Хећимовић Низаме.

Сахрана  

Свирепо убијена Низама Хећимовић данас је сахрањена на гробљу код Градачца, а иза ње су остали отац, мајка, сестра и кћерка. Велики број грађана опростио се од суграђанке коју је наочиглед публике на "Инстаграму" ликвидирао Нермин Сулејмановић.

Ђенгиз и Денис Ондер, које је такође Сулејмановић убио у свом крвавом походу, биће сахрањени сутра, док се рањена Хариса Ондер опоравља.

 

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да очекује да истражни органи утврде ко је направио пропуст, односно да ли је постојала сарадња запослених у полицијским агенцијама и убице Сулејмановића који је убио бившу супругу у присуству кћерке и то преносио на "Инстаграму".

Истакао је да постоје индиције да су одређени полицијски службеници помогли убици да дође до жртве.

- Не можемо амнестирати ни судију јер је, очигледно, на брзину, недовољно се посветивши овом случају, донијела одлуку да одбаци жалбу жртве и да не прихвати захтјев за изрицање одлуке о забрани приласка - рекао је Нешић.

Према његовим ријечима, овакве ствари се не могу занемаривати и одговорни појединци морају бити идентификовани.

- Огромна је одговорност на свима који учествују у дешавањима у друштву, од центара за социјални рад, полиције, правосудних органа, до свих других надлежних институција. Чињеница да је овај свирепи и крвави поход путем друштвених мрежа пратило више од 15.000 људи говори о томе да заиста морамо повести далеко више рачуна о менталном здрављу нашег друштва, да бисмо социопсихопате препознали на вријеме и спријечили сличне трагедије - рекао је Нешић.

Он је истакао да је ово велико упозорење цијелом друштву да се још једном покаже да систем функционише, да се види гдје се затајило и да се овако нешто, колико је могуће, више не дешава.

- Желим да изразим најискреније саучешће породицама жртава због овог свирепог злочина, након којег нормалан човјек може само да занијеми. Нажалост, овакве ствари се све чешће дешавају и у свијету, и у региону, и код нас - казао је Нешић.

Због свирепог убиства које се десило у петак у Градачцу, Влада ФБиХ и Влада Републике Српске донијеле су одлуку да у сриједу буде проглашен дан жалости.

Сулејмановић је невјенчану супругу Низаму убио зато што га је пријавила полицији због насиља у породици. Он је убиство Низаме преносио на друштвеним мрежама, а онда наставио са крвавим пиром у којем је убио још двије и ранио још три особе након чега је извршио самоубиство.

 Нови детаљ крвавог похода убице Нермина Сулејмановића

Након што је окончао свој крвави поход, убио Низаму Хећимовић, Џенгиза и Дениса Ондера, те ранио Харису Ондер, Недима Памуковића и једног полицајца, Нермин Сулејмановић се одвезао на бензинску пумпу Џенгизовим БМЊ-ом и насуо пун резервоар горива, открива "Аваз".

- Када је насуо гориво, ушао је кроз затворена врата у простор бензинске пумпе, дакле разбио их и узео литар воде. Након тога је одјурио према фарми у мјесту Леденица Доња - рекао је свједок.

Радник који се задесио на пумпи, како сазнаје "Аваз", се "заледио".

- Човјек је премро од страха. Не проговара. Како и неће, можете само замислити како је изгледао Сулејмановић након што је толико људи побио - каже свједок из Хаџиефендијине улице у центру Градачца у којој је у петак владало опсадно стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана