Ко је нудио паре за паљење возила начелника полиције

Небојша Томашевић
Ко је нудио паре за паљење возила начелника полиције

САРАЈЕВО - Оптужени Далибор Раилић Дуги из Приједора, прије убиства начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића, распитивао се да ли има неко ко би запалио аутомобил инспектору.

Ово је у Суду БиХ казао свједок тужилаштва који је напоменуо да је познавао Башића.  Испричао је да је чуо како је једна особа питала да ли има неко ко би запалио ауто Башићу за шта би добио 10.000 КМ.

- Тај човјек ми је рекао да Дуги наводно нуди новац да се запали аутомобил Башићу -  рекао је између осталог свједок.

Свједочила је и комшиница Башића која је рекла да је тог јутра, када се десио злочин, кренула раније на посао да би купила доручак.

- Чула сам звук као да је бачена јача петарда, а убрзо послије видјела сам особу са капуљачом на глави и руксаком да трчи. Нисам знала шта се десило, тек касније сам чула да је убијен Башић па сам закључила да би то лице могло имати везе са тим - рекла је свједокиња.

Након саслушања ова два свједока рочиште је одгођено за 31. јануар када ће бити настављено саслушање свједока на околности убиства Башића. Како сазнајемо, поједини свједоци у овом случају жалили се суду да им је пријећено.

Осим Раилића, оптужено је још шест особа и терете их за организовани криминал, шверц дроге, прање новца, те  убиство.

Раилића терете да је организовао групу за убиство начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића као и групу за шверц дроге. Осим Раилића, за учешће у убиству Башића оптужени су Александар Миљатовић и Игор Репајић којима такође на терет стављају и шверц наркотика. Према оптужници, Раилић је наручио убиство, Миљатовић је означен као директни извршилац ликвидације, а Репајић као његов помагач у бијегу и припреми. У овом случају суди се Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Горану Гвоздену. У оптужници стоји да су дрогу кријумчарили од 2020. до марта 2022. године, а све су договарали путем криптованих апликација “Скај” и “Аном”. Како се наводи, група је у наведеном периоду наркотике, које је између осталог набављала у Црној Гори, али и Колумбији, транспортовала у БиХ гдје их је скривала и даље пласирала на илегално нарко-тржиште у земљи и иностранству.

Оптужница против поменуте групе је прва коју је Суд БиХ потврдио, а која се односи на доказе који су прибављени из апликације “Скај”.

Сарадња

Према ранијим информацијама из истраге оптужени у овом случају  су сарађивали са другим организованим криминалним групама, између осталих и с онима које су предводили Душан Ловреновић и Златан Ћук, а сарађивали су и са Василијем Стјепићем звани Професор и Игором Мастиловићем.

Далибора Раилића терете за прање више од 200.000 КМ зарађених трговином наркотицима, а којима је у намјери прикривања природе новца, куповао некретнине и возила преко ужих чланова породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана