Ко је бјегунац ухапшен у Бијељини за којим трага Интерпол Хрватске: Након свађе убио човјека, суде му 27 година

Небојша Томашевић
Ко је бјегунац ухапшен у Бијељини за којим трага Интерпол Хрватске: Након свађе убио човјека, суде му 27 година

БИЈЕЉИНА - Држављанин Србије Јовица Бурсаћ (47) ухапшен је на основу потјернице Интерпола Загреб која га терети за убиство Милорада Бокана којег је усмрио хицима из пушке још 1994. године, сазнаје "Глас Српске".

Њега су у сриједу ухапсили припадници Јединице Граничне полиције Бијељина. Из Граничне полиције БиХ, наводећи иницијале, саопштено је да је Бурсаћ ухапшен на основу потјернице Интерпола Загреб која га терети за убиство без предумишљаја.

- Осумњичени Ј.Б. је откривен контролом при улазу у БиХ на Међународном граничном пријелазу Попови. Предат је службеницима Судске полиције Суда БиХ – саопштили су из Граничне полиције БиХ не наводећи друге детаље.

Против Бурсаћа је  подигнута  оптужница која га терети да се 23. маја 1994. године  у општини Грачац у Хрватској око 23.30 часова посвађао  са Милорадом Боканом у кафани у власништву Жарка Милића.

Након свађе је отишао кући узео полуатоматску пушку у власништву ујака, те се, испаливши два хица упутио према гостионици.

- Угледавши Бокана испред гостионице, Бурсаћ је испалио хитац у његовом правцу погодивши га у предјелу рамена, а када се окренуо и потрчао, испалио је у њега и други хитац, због чега је овај пао поред пута. Након тога му је пришао те му је, док је лежао потрбушке, сасуо осам хитаца у леђа-стоји у оптужници.

Против Бурсаћа оптужницу је подигло  тадашње Окружно тужилаштво у Книну у Републици Српској Крајини,  а Окружни суд у Книну га је осудио на  девет  година затвора. Пресуду је укинуо тзв. Врховни суд Вуковара 4. Јула 1995. године.

Овај спис из архиве су 2009. године извукли припаднци Жупанијског државног одвјетништва у Задру и и предложено је спровођење поступка конвалидације. Оптужница је подигнута 2009. године, али је предмет упућен на процесуирање властима на Косову гдје Бурсаћ живи. Међутим, предмет је враћен у Задар јер нису испуњени услови  за уступ кривичног прогона јер Бурсаћ има и држављанство хрватске, али Србије због чега је одлучено да ће му се судити у одсуству.

Њему је Жупанијски суд у Задру одредио и притвор и раписао потјерницу за њим, а према закону у Хрватској дјело које починио оптужени застаријева за три године. С обзиром на проток вреемна од убиства застара наступа 23. маја 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана