Ко је био Швеђанин Харис Остердал: Вођа кланова Винста и Фокстрот, познат по надимку Iceman

ГС
Ко је био Швеђанин Харис Остердал: Вођа кланова Винста и Фокстрот, познат по надимку Iceman

У Сарајеву је синоћ убијен 30-годишњак Харис Остердал, а раније током свог живота био је познат у крим-миљеу Шведске и више пута оптуживан за различита кривична дјела.

Остердала је полиција у Шведској етикетирала као вођу криминалне мреже Винста, организације која се бавила шверцом дроге. Са свега 25 година, иза себе је имао чак 21 оптужницу.

Остердал је 2017. године осуђен на четири године затвора јер је био организатор у ланцу продаје дроге. Између осталог, Фејсбук је користио за продају дроге. Када би купци наручили преко одређене тежине, била би урачуната и достава на кућну адресу. Осуђиван је и на четири године затвора због подмићивања, прекомјерне брзине у вожњи, тешких кривичних дјела дроге, оружја, допинга и кршења Закона о оружју.

Преко адвоката у више наврата је негирао било какву везу са Винста кланом, преноси Кликс.

Потом, Остердал је 2020. године осуђен на двије године затвора због тешких кривичних дјела везаних за оружје и кривичних дјела, више везаних за лаке дроге.

Након пуштања на слободу, био је дио Фокстрота (криминалне мреже у Шведској) и заузимао је позицију одмах испод лидерског слоја.

Такође, налазио се и међу осумњиченим за руковођење транспортом дроге и вршење насилних радњи за организацију: туче, пуцњаве и слично. Овај 30-годишњак имао је надимак и "Iceman" - ледени човјек.

Његов псеудоним појављивао се у конверзацијама и шифрованим порукама око продаје дроге - последњи пут у истрази о великој акцији гдје је царинска полиција заплијенила 800 килограма Фокстротове дроге у децембру прошле године. Прошле седмице је седам особа осуђено на затворске казне због повезаности са кријумчарењем дроге великих размјера, а Остердал није био међу оптуженим у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана