Ко ће одговарати због тешке повреде бебе: Приликом порођаја дијете испало бабици из руку

Г.С.
Ко ће одговарати због тешке повреде бебе: Приликом порођаја дијете испало бабици из руку

САРАЈЕВО - Шокантан случај догодио се прошле године у Универзитетској болници Фоча, гдје је новорођенче задобило повреде у предјелу главе након што је, приликом порођаја, бабици испало из руку. Оно што ситуацију чини трагичнијом јесте чињеница да је све то медицинско особље покушало заташкати, али истина се открила након што се бебино здравствено стање закомпликовало.

Тада је, подсјећа Аваз, беба упућена у Сарајево, гдје је констатирано да има повреде главе, а случај је 20. августа полицији пријавио дежурни љекар Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

Истог дана је бебин отац Данијел Весић пријавио љекаре Универзитетске болнице Фоча за несавјестан рад.

Окружно јавно Тужилаштво Требиње је наложило полицијским службеницима ПУ Фоча да из болнице у Фочи изузму документацију и саслушају медицинско особље, али и породицу те након тога доставе извјештај Тужилаштву.

Из Окружног јавног тужилаштва у Требињу казали су за „Аваз" у којој је фази истрага у овом случају.

- У својству осумњиченог испитане су три особе запослене у Универзитетској болници Фоча – медицинска сестра Б. К., шеф Гинеколошког одјељења В. Ч. и педијатар В. Т., иако су већ претходно били испитани у својству осумњичених од припадника ПУ. Извршено је вјештачење вјештака медицинске струке, а саслушани су и остали свједоци који су могли дати релевантне чињенице везано за овај предмет. Истрага је у завршној фази и коначна тужилачка одлука очекује се у наредном периоду - рекао нам је Срђан Вукановић, портпарол Окружног јавног Тужилаштва у Требињу.

Из Аваза су контактирали Данијела Весића, који је рекао да би имао много шта рећи, али да чека почетак суђења, након чега ће све подијелити с јавношћу.

Подсјећамо, Весић је казао да му је након порода честитао др. Владимир Чанчар, који је рекао да је порођај протекао уредно и да су беба и супруга добро, а да је он око 14 сати кренуо кући. У 17:30 га је назвала уплакана супруга која му је казала да јој је речено да је беба приликом порода испала бабици из руку.

Трајне посљедице

Весић је раније рекао како је разочаран у медицински рад и људскост љекара и свих медицинских радника присутних током обављања царског реза. Додао је и да је огорчен због прикривања пада бебе и довођења бебе у животну опасност и излагања могућности трајних животних посљедица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана