Кемал Чаушевић осуђен на девет година затвора, биће му одузета имовина од 1,7 милиона КМ

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић осуђен је на девет година затвора, док је Анес Садиковић осуђен на двије година затвора.

Ријеч је о првостепеној пресуди Суда БиХ, преноси портал Кликс.

Чаушевић је оптужен за примање дара и других облика користи, прање новца и злоупотребу положаја. Садиковић, познат као „краљ текстила и кинеске робе“, је оптужен за давање дара и других облика користи.

Чауше­вићу ће би­ти оду­зе­та и имо­ви­на у ври­је­днос­ти од 1,7 ми­ли­она КМ.

При завршеним ријечима на суђењу у априлу ове године тужилац Дубравко Чампара је оцијенио да Чаушевић и Садиковић морају бити осуђени за дјела почињена од 2007. до фебруара 2011. године.

Према оптужници, постојао је договор да ће Чаушевић фаворизовати Садиковићеве и компаније Сединета Карића, такође познатог као „краљ текстила“, који је прије четири године након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи.

Њиховим компанијама су наводно наплаћиване ниже цијене по фактурама у односу на оне стварне, њихова роба није детаљно прегледавана и исти дан је пролазила кроз царину, што није био случај са робом других фирми.

Тврди се да је Чаушевић тиме стекао вишемилионску корист, те да је оштетио буџт за неколико милиона КМ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији „Пандора“. Међу ухапшенима су били и упосленици УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана