Кавчанинину одређен екстрадициони притвор

Н.Т.
Кавчанинину одређен екстрадициони притвор

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је есктрадицони приртвор држављанину Црне Горе припаднику "Кавачког клана" Алмиру Јаховићу из Бара који је ухапшен у Бањалуци на основу потјернице Интерпола због убиства са пасошем на туђе име. Из ове институције саопштено је да је притвор одређен због бојазни да би могао да избјегне изручење.

Јаховић је пристао на убрзану процедуру екстрадиције, а црногорске власти га сумњиче за покушаје убиства Јована Ђуровића те боксера Николе Сјеклоће.  Јаховић је ухапшен уторак увече на паркингу у близини хотела "Идеја" и бањалучке џамије Ферхадија, а  тад су пали његови помагачи бивши полицајц Далибор Ћурлика (48) и Љубан Полетан (56). Њима је Тужилаштво БиХ предложило мјере забране путовања, одузимање путних исправа, те забрану међусобног као и састајања са свједоцима у предмету. Тужилаштво им на терет ставља  организовани  криминал, кривотворење исправе и навођење на овјеравање неистинитог садржаја. Они су наводно Јаховићу омогућили да добије пасош на туђе име Илија Којић.

Тужилаптво БиХ је саопштило да су Ћурлик и Полетан су под истрагом, да су као припадници групе за организовани  криминал неовлаштено долазили до података и идентитета грађана БиХ, углавном оних који имају двојна држављанства БиХ и Србије, а који нису подизали лична документа.

- Те наведене идентитете одавали су особама из криминалног миљеа, укључујући и припаднике криминалних група које дјелују у земљама региона. То су чинили да би им омогућили да незаконито, добију важеће документе БиХ са туђим подацима, које би користили приликом скривања од полиције и правосуђа.Осумњичени се терете да су држављанину Црне Горе, за којим трага црногорско правосуђе, оптуженом за тешка кривична дјела и блискост такозваном Квачком клану омогућили стицање докумената БиХ на туђе име и идентитет - саопштило је Тужилаштво БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана