Како су страдали људи у поплавама 2014. године?

Небојша Томашевић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Обдукције тијела страдалих у поплавама у Добоју 2014. године урађене су непотпуно и из документације о томе не може се без основа сумње сматрати да је узрок смрти утапање.

Ово је у бањалучком Окружном суду данас казао вјештак специјалиста судске медицине Жељко Каран на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Поменути двојац добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Каран, који је по захтјеву одбране вјештачио документацију о обдукцијама, истакао је да није увјерен у утврђене узроке смрти.

Истакао је да је документација непотпуна и постоји одређене нелогичности.

- Према записнику о обдукцији коју је урадила полиција обдукција је трајала између 43 и 63 минута, а то је апсолутно премало да се утврди узрок смрти. Од 11 мртвих особа, за осам је утврђено да је узрок смрти утапање, али само на три тијела су видљиви шавови да су отварана. Без потпуне обдукције, отварања тијела, прегледа органа не може се поуздано утврдити узрок смрти - рекао је Каран.

Додао је да се из документације види да је осам обдукција урађено у једном дану, што је немогуће јер просјечна обдукција траје од два и по до три часа.

- Обдукције нису фотографисане на прописан начин и има свега неколико фотографија па се не може провјерити оно што пише у обдукционом записнику. На основу документације коју сам имао мислим да комплетне обдукције нису рађене већ само спољашњи преглед леша - рекао је Каран.

Појаснио је да је постоје и различити подаци у документацији коју је сачинио обдуцент извјештај о обдукцији и записнику о обдукцији коју је урадила полиција.

- Тако у записнику полиције се наводи вријеме почетка и завршетка обдукције, док у извјештају о обдукцији само стоји вријеме. Такође, вријеме почетка је различито наведено у тим документима. У записнику полиције не наводи се присуство тужиоца, а у записнику обдуцента наводи - појаснио је Каран.

Према његовим ријечима из документације није јасно шта је било са узорцима крви узетим од страдалих нити како су они узети.

Каран је закључио да он на основу документације коју је имао не може да стане иза налаза колеге који је урадио обдукције страдалих у поплавама.

Истакао је да је утврђивање узрока смрти особа које су нађене у води компликовано и тешко, поготово ако је протекло више дана од упадања неког у воду и вађења из ње. Због тога, тврди, потребно је радити комплетне обдукције са прегледом унутрашњих органа, те је потребно искључити све остале могуће узроке смрти прије него се каже да се ради о утапању.

Вјештачење

По захтјеву одбране биће урађено хидролошко и грађевинско вјештачење поплава у Добоју како би се, како кажу адвокати оптужених, утврдило шта се то десило и кава је то поплава била те шта су пропусти оптужених ако их има.

Како је одбрана тражила биће урађена два вјештачења и једно ће радити вјештак грађевинско - хидротехничке струке Марко Барић.

Друго вјештачење радиће Драгиша Јуришић стручњак из области безбједност у ванредним ситуацијама.

Предсједник судског вијећа Зорица Барош прихватила је приједлоге одбране за вјештачење и суђење је одгођено на неодређено, односно док вјештак Барић не уради налаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана