Како се Бањалучанка могла годинама лажно представљати као инспектор

СрпскаИнфо
Како се Бањалучанка могла годинама лажно представљати као инспектор

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ поднијела је извјештај против Марије Б. из Бањалуке због кривичног дјела лажно представљање.

Извјештај је поднесен Окружном јавном тужилаштву Бањалука које руководи даљом истрагом у овом случају.

Уколико се докаже кривица Марији Б. пријети максимална казна до годину дана затвора.

Ипак, оно што је много опасније у цијелом случају јесте да је током истраге откривено низ пропуста у раду на првом мјесту Министарства безбједности БиХ, односно институције под њиховом ингеренцијом- Теренски центар Службе за послове са странцима у Бањалуци.

Српскаинфо сазнаје да се лажна инспекторка Марија Б. потпуно нормално кретала у поменутој институцији која припада Министарству безбједности БиХ представљајући се као пријатељица директора грађевинске фирме који је “увозио” раднике из иностранства.

– Заиста је невјероватно да је ова жена без проблема улазила у Теренски центар Службе за послове са странцима у Бањалуци и то дужи временски период, представљајући се као инспекторка СИПА, а да је нико није провјерио. Наводно се представљала као познаник директора једне грађевинске фирме који је обављао регистрацију радника из иностранства- открива извор Српскаинфо близак овој институцији.

Додаје како би детаљна истрага у овом случају требала утврдити да ли је у свему било и коруптивних радњи.

Додаје како је посебно занимљиво што су надлежни наводно, током давања изјава у истрази негирали да су уопште знали како се радило о лажној инспекторки, док су са друге стране, службеници запослени у Теренском центру и то њих неколико, повјеровали у причу Марије Б.

– Шта нам то говори о безбједносном аспекту у институцијама БиХ– упитао је извор Српскаинфо.

Перица Станић бивши директор СИПА, коментаришући цијели случај за Српскаинфо, сматра да се радило о класичној неопрезности запослених.

– Дешавају се такве ствари, али мало забрињава што је то трајало одређени временски период, јер ипак је у питању институција Министарства безбједности БиХ. Међутим, колико сам упућен, та особа је идентификована и биће процесуирана у наредном периоду– изјавио је Станић.

Иако смо Министарству безбједности БиХ послали питања још увијек нисмо добили одговоре.

Синиша Каралић, шеф Теренског центра Службе за послове са странцима у Бањалуци кратко је изјавио да није овлаштен да коментарише случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана