Како је Звицер договорио сарадњу са "црногорским Ескобаром"

Курир
Како је Звицер договорио сарадњу са "црногорским Ескобаром"

Радоје Звицер и Васо Улић преко посредника су договарали да се састану и договоре детаље плана о кријумчарењу кокаина, али је шеф кавачког клана зазирао од састанка на "туђој" територији.

У списима Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, наводи се да обојица преко "својих људи", које истражитељи још нису идентификовали, покушавају да уговоре састанак почетком 2021. године.

Подсјетимо, локални медији су Улића називали "црногорским Ескобаром".

На Божић те године Улић на Скају пише саговорнику да би требало након празника да се виде: "Друг, овако, нек прођу ови празници. Од понедјељка види како, ђе и који дан можемо да се видимо и да причамо. Да ти кажем моју страну приче за поса", пише Улић под надимком Ренџ.

Особа која се на тада заштићеној телефонској комуникацији потписује као Хектор, одговара да би могли да се виде 10. јануара.

"Ја чекам на тебе, да јавиш ђе да се нађемо. Код мене кући да си добро дошао. Аи, ти види, па јави", наводи Подгоричанин у сљедећој поруци.

Истражитељи наводе да исте двије особе, истим поводом комуникацију настављају 11. јануара 2021. године, када Хектор, након Улићеве поздравне поруке, наводи да одмара: "Данас одмарам друже у сауну, а ти што чиниш".

Улић му потом каже: "Исто одмарам, ових дана сам у ПГ... Бићу од сриједе послије подне у Љутој, бићу тамо неколико дана. Види кад да се видимо и ђе да се гледамо’... Друг, мене би било драго да дођеш код мене", на шта овај одговара да ће доћи.

Из ових комуникација види се да Улић договара да се види са наведеним НН лицем који треба да га повеже са Радојем Звицером, тврде специјални тужиоци у документима.

Кажу да те наводе потврђује и Звицерова комуникација са истом особом, такође од 11. јануара 2021. године. тада, пише у списима, тај мушкарац говори Звицеру да ће заједно отићи код Улића, а окривљени Звицер одговара:

"Смије ли се тамо поћи".

"На Љуту, а што не смије... Он ће тамо доћи или ћемо код мене кући", одговара саговорник тог Которанина.

"Да нас не намјести", пита Звицер.

"Ма гдје ће те намјестит’, какви", понавља овај, али Звицер очигледно не верује.

"Послаћемо ми прво да се извиди терен, не вјерујем ја неком, без ужем кругу... Не треба се опуштати и сваки састанак треба да буде по нама", додаје шеф квачаког клана.

Његов пријатељ који на криптованој апликацији пише под пином "PCZIY1", одговара: "Васо неће... намјестит... Па могу код нас доћи, али Васо је поштен чо’јек, није фукара".

Звицер два дана касније обавјештава друга да му се Васо јавио "и рекао да ће Окац бит’ код њега сјутра 11 часова и јавиће тада кад ће бит код мене дома"...

Састанак и договор

На основу порука, састанак се десио, али Звицеров посредник није присуствовао јер је био болестан. Због тога га шеф кавачког клана, како наводе истражитељи, обавјештава о договору са Улићем, односно чињеницама да је њима за организацију потребно 30 дана и да брод још није спреман. Казао је и да им Улић тражи да се 300 килограма кокаина купи за њих.

У наставку комуникације говоре о процентима који се односе на вађење, односно избачај дроге:

"А, колко укупно да се стави, биће 1,5 тона... Испод тону је 25% вађење, преко 20%... То да прође, било би добро... То је посао, али има доста да се уложи... Силу пара треба уложит’ само да прође", неке су од Звицерових порука након састанка са Улићем.

Након тога, наводе истражитељи, договарају да Звицер прихвати на Скају Улића који користио надимак Ренџ.

"Да је Звицер заједно са Улићем организатор ове криминалне организације... потврђују и поруке од 14. јануара исте године: ‘Стари има добар посао из екв. (Еквадора)... само што ови са брода траже 300к да се уложи за њих... Вађење на 1Т+ би било 20% са све посадом", те у наставку комуникација објашњава поруком 'Да се купи 300кг', додају из СДТ-а.

Наводе и да се у наставку комуникације из тог групног чета види да окривљени Которанин организује криминалне активности, али и да се интересује колико ће ко да уложи у тај криминални посао, објашњавајући да роба из Еквадора иде ка Аустралији, а да паре треба да се дају у Холандији.

Појашњавају и да је Звицер био учесник једног чета на Скају, али да се није укључивао у комуникацију већ је само пратио поступање такође окривљеног Радована Пантовића: "Односно да ли комуницира са другим члановима криминалне организације и да би му преводио те комуникације, што је један од задатака, односно једна од улога Пантовић Радована у оквиру формиране криминалне организације".

Појашњава се да Звицер крајем јануара 2020. године, особи која је на заштићеном програму користила "PIN JPLXOH", шаље скриншот поруке коју је размијенио са Улићем, гдје такође договарају формирање цијена у послу шверца кокаина...

"А затим се из даље комуникације окривљеног Звицер Радоја са овим лицем закључује да су постигли договор на 35 одсто, што произлази из говорне поруке - ‘Сад су пристали на 35 посто, да не улажемо за њих, да пошаљемо робу и они морнари и вађење да буде 35 посто, је ли тако бато?'. У наставку комуникације од истог дана окривљени Звицер Радоје даље наводи: 'Треба да се дода 2Т из екв али мора бити сигурно јер су дали 1,5 мил за брод... 'Вадила би рибарица из Аус која је на води по 30 дана и излази на 150 НМ', па када НН лице пита да ли да траже неку другу варијанту, окривљени Звицер Радоје одговара 'Нигдје није сигурније него овдје', које све комуникације указују на основану сумњу да је окривљени Звицер Радоје са окривљеним Улић Васом организатор ове криминалне организације", наводи се у документима СДТ-а.

Оптужбе

У великој међународној акцији процесуирано је 19 особа због сумње да су из Јужне Америке у Аустралију и Европу покушали да прокријумчаре око 2,5 тона кокаина.

Васо Улић и Радоје Звицер наводе се као челници те криминалне организације окривљене за шверц око 2,5 тона кокаина, међу чијим припадницима су затвореници са дугогодишњим робијашким стажом, попут Дамира Мандића, али и чланови озлоглашеног клана "Америка" активног од седамдесетих година прошлог вијека...

У безбједносним круговима акција "Генерал" означена је као један од најважнијих удараца мафији, с обзиром на имена с деветанесточлане листе осумњичених за транснационални шверц кокаина.

Неки од окривљених у том предмету Специјалног државног тужилаштва (СДТ) више од двије деценије међу главним играчима су у криминалним круговима широм свијета - Улић, Веселин Паро Павличић, Вукан (Винету) Чоковић Матић, Вук Вулевић, Иван Делић, браћа Виктор и Леон Дрешај, Вјекослав Ламбулић, Звицер...

То потврђују и тадашњи званични наводи Управе полиције - да су слободе лишене и "вође и високопозиционирани чланови високоризичних организованих криминалних група, са дугогодишњим континунитетом у спровођењу криминалних активности из области организованог криминала".

У међународној акцији "Генерал", истражитељи из СДТ-а и Специјалног полицијског одељења (СПО), мјесецима су тијесно сарађивали са Агенцијом Европске уније за сарадњу органа за спровођење закона (ЕУРОПОЛ), Федералним истражним бироом (ФБИ), америчком Управом за сузбијање наркотика (ДЕА) и Аустралијском федералном полицијом (АФП).

Припадници Специјалног полицијског одјељења, ухапсили су Васа и Николу Улића, Чоковића, Милету Божовића, Виктора Дрешаја, Радомира Добришу, Петра Мирановића, Маринка Прелевића и Веселина Пара Павличића.

Кривична пријава поднијета је и против Звицера, Драгана Павличевића, Вука Вулевића, Радула Божовића, Ивана Делића и Леона Дрешаја који су у бекству, али и против раније ухапшених Мила Божовића, Дамира Мандића, Вјекослава Ламбулића и Радована Пантовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана