Кајтез ријешио казну пријатељу

Небојша Томашевић
Кајтез ријешио казну пријатељу

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва Бранислав Предојевић из Новог Града казао је да му је оптужени полицајац Славко Кајтез (56) из Приједора ријешио казну коју је добио за прекорачење брзине, али му није дао ништа.

Осим Кајтеза у овом случају суди се и његовој колегиници полицајцу Санели Карагић Шумар (46) коју терете за злоупотребе положаја или овлашћења. Поменуте Републичко тужилаштво терети да су приликом саобраћајних контрола за почињене прекршаје прекорачења брзине уносили неистините податке о идентитету починиоца. Терете их да су за починиоце прекршаја наводили друге особе од оних које су то учиниле те су им тако омогућили да не буду кажњени или да им не буде одузета возачка и уписани казнени бодови. Свједок Предојевић је потврдио да је возећи “мерцедес ЦЛ500” прекорачио брзину.

- Камера радара ме сликала у Брезичанима на путу Приједор - Бањалука и када сам сазнао за казну звао сам пријатеља Славка Кајтеза и питао може ли ми помоћи да не останем без возачке. Рекао је да ће помоћи и касније нисам платио ни казну и није ми одузета дозвола. Кајтезу нисам дао новац - рекао је Предојевић.

Додао је да не познаје Нихада Ферхатовића, којег је према оптужници Кајтез уписао као починиоца прекршаја прекорачења брзине “мерцедесом”, иако је знао да то лице није управљао тим возилом.

Свједок Сабахудин Халваџић потврдио је да је у полицији дао изјаву у вези са казном прекорачења брзине која се односила на његовог брата Адмира.

- Немам ништа са тим, инспектори су причали телефоном с мојим братом у вези са тим - рекао је Халваџић у судници.

Тужилац Горан Гламочанин је рекао да је у истрази казао другачије, односно рекао да је његов брат ишао у Полицијску станицу за безбједност саобраћаја у Приједору и да је дао неком полицајцу паре за казну, а није добио потврду. Свједок је казао да је то чуо у телефонском разговору с братом.

Оптужница терети Кајтеза да је сам у 12 наврата узео новац од возача који су прекорачили брзину и прекршаје евидентирао на друга лица, чиме је омогућио да стварни починиоци не буду кажњени, да им не буду одузете возачке дозволе и уписивани казнени бодови. Тако је у неколико случајева од возача узео по 100 КМ и платио 50 КМ за казне прекорачења брзине које је писао на друга лица, а у неколико случајева је узео новац од возача и казне само пребацио на друге особе. Санелу Карагић Шумар терете да је у договору са Кајтезом у евиденцијама казни у једном случају евидентирала лице које није прекорачило брзину, чиме је омогућила да стварни починилац не добије забрану управљања возилом и казнене бодове. Кајтез је и тада од стварног прекршиоца узео новац.

Приговори

Кајтезов бранилац адвокат Гордан Јовишевић приговорио је на саслушању свједока Сабахудина Халваџића, јер је, како тврди, саслушан незаконито.

- Ради се о свједоку током чијег испитивања је позиван његов брат и у изјави је рекао оно што је чуо да је његов брат рекао у телефонском позиву пред полицијом. На томе се не може заснивати пресуда - рекао је Јовишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана