Кадрибеговић: Није постојала одлука о набавци респиратора

Срна
Foto: Aваз

САРАЈЕВО - У наставку суђења премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и другима због спорне набавке респиратора, бивши члан Федералног штаба Цивилне заштите Мустафа Кадрибеговић потврдио је да је 1. априла 2020. године донесена одлука о располагању седам милиона КМ за набавку медицинске опреме и средстава, али да није постојала одлука о набавци респиратора.

Кадрибеговић је навео да су се 1. априла на телефонској сједници требали изјаснити о издвајању средстава, али да у мејлу који су добили нису биле наведене спецификације о респираторима, нити било какви други подаци.

Он је подсјетио на ранији исказ који је дао Тужилаштву - да је командант Федералног штаба Јелка Миличевић навела да је потребно донијети одлуку о прерасподјели средства и да се појавило око 300 респиратора које треба купити, преносе федерални медији.

"Било је приче о прерасподјели средстава и доношењу одлука, али није речено да ће ти милиони бити издвојени искључиво за респираторе. Радило се о средствима за посебне намјене, а касније сам сазнао да је дио издвојен и из текућих резерви Владе Федерације БиХ", рекао је Кадрибеговић.

У својим биљешкама видио је да су издвојена додатна средства Владе ФБиХ и Федералне управе цивилне заштите, те је накнадно утврдио да има одређених неслагања када је у питању цијена. Осим тога, Кадрибеговић је рекао да није имао сазнања о другим уговорима Федералне управе цивилне заштите са формом "Сребена малина", већ да је о томе сазнао из медија.

О куповини 100 респиратора за 10,5 милиона КМ, како је рекао, сазнао је тек 25. априла када је на Аеродром стигло 80 респиратора. Директор приватне фирме "Ултрашпед" Шехерзада Халиловић рекла је да је у априлу прошле године била у контакту са власником фирме "Сребрена малина" Фикретом Хоџићем. Халиловићева је свједочила да ју је Хоџић назвао из Бањалуке и рекао да увози робу вриједну 10 милиона КМ, те да се распитивао шта му све треба од дозвола.

Она је навела да је на њено питање да ли ће се респиратори увести одједном или сукцесивно, Хоџић рекао "они су ми рекли да ће то завршити", а да је она мислила да је ријеч о Влади ФБиХ. Осим Новалића, за спорну набавку респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

На сљедећем претресу заказаном за петак 8. октобра, као свједок Тужилаштва биће позван бивши шеф Новалићевог кабинета Хасан Ганибеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана