Јован Алексић из Теслића осуђен на 18 мјесеци затвора: Бранећи мајку усмртио рођака

Небојша Томашевић
Јован Алексић из Теслића осуђен на 18 мјесеци затвора: Бранећи мајку усмртио рођака

ДОБОЈ - Јован Алексић (22) из Блатнице код Теслића осуђен је у добојском Окружном суду на годину и по затвора, јер је током свађе ногом ударио и усмртио рођака Станимира Лазића (37).

Алексић је осуђен за наношење тешке тјелесне повреде са смртном посљедицом. У пресуди се наводи да је кривично дјело починио на мах у стању битно смањене урачунљивости и јаке раздражености, у коју је доведен без своје кривице нападом Лазића на његову мајку Милицу.

Према пресуди, обрачун рођака се десио 20. јула 2020. око 22 часа у Блатници. Тог дана Алексић и Лазић, који је био пијан, дошли су код рођака А. Л. у Блатницу. Њих двојица су се тада посвађали око донације за изградњу куће, па их је рођак А. Л. раздвојио и рекао да изађу напоље, да се не туку у његовој кући.

Како се наводи у пресуди, по изласку напоље наставили су препирку и сукоб у који се умијешала и Алексићева мајка Милица.

- Она је стала испред Лазића и рекла му: „Шта ти мислиш, да се ми тебе бојимо?“ Он је тада плануо и рекао јој: „Немој да ме провоцираш и изазиваш“, те је ухватио за врат. Алексић му је тада казао: „Не дирај ми матер, немој да је удараш, скини руке са врата“, што је Лазић и учинио, али је затим Милици ударио два шамара, а она му је узвратила и ударила га дршком метле - наводи се у оптужници.

Додаје се да је то све код Алексића изазвало страх јаког интензитета егзистенцијалне угрожености за себе и мајку. Истиче се да је то код њега довело и до јаке раздражљивости и душевне поремећености пролазног типа па је у таквом стању ногом ударио Лазића у главу и врат, усљед чега је он пао и ударио главом о тло. Лазић је од ударца и пада задобио тешке повреде главе у виду отока мозга, крварења и притиска на виталне мождане центре, од чега је преминуо шест дана касније, 26. јула, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Пресуда Алексићу је неправоснажна и на њу одбрана и тужилаштво имају право жалбе.

Грађанска парница

Јован Алексић је ухапшен након што је Станимир Лазић подлегао у болници. У притвору је провео два дана, да би убрзо био пуштен да се брани са слободе. Вријеме проведено у притвору урачунато му је у казну. Пресудом је обавезан да плати трошкове поступка, док је породица убијеног Лазића са захтјевом за надокнаду штете упућена на грађанску парницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана