Jахја Вуковић негирао кривицу за ратовање у Сирији

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Јахја Вуковић, звани Абдулазиз, данас је у Суду БиХ негирао кривицу за организовање терористичке групе, односно за боравак и учешће у борбама на сиријском ратишту.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока и стручних вјештака, међу којима и свједока са мјерама заштите, те прилагањем материјалних доказа.

Према оптужници, Вуковић се терети да је од 2014. до 2020. године боравио у Сирији, гдје се борио у редовима терористичке организације "Ал нусра фронт".

Према оптужници, Вуковић је 16. јуна 2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је након два мјесеца отпутовао у Турску, па илегално прешао у Сирију с намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју.

У оптужници се наводи да је оптужени на овом подручју боравио заједно са другим лицима из БиХ, која су боравила у Сирији са истом намјером, преноси Бирн.

Под именом Абдулазиз, оптужени је учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага "Џебатул нусра фронта", чији припадници су свакодневним оружаним акцијама, нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима.

Вуковић је на подручју Сирије боравио све до пораза терористичке "Исламске државе", након чега се скривао у Турској, гдје је лоциран и ухапшен. У октобру је изручен правосуђу БиХ и тренутно се налази у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана