Изручен осумњичени за брутално убиство Михајла Ступара Шмита

ГС
Foto: ГС

ПРИЈЕДОР - Марко Момић из Приједора, осумњичен за убиство суграђанина Михајла Ступара званог Шмит, предат је данас у руке Судске полиције Републике Српске, потврђено је "Гласу Српске".

Момић је ухапшен у Београду 8. маја прошле године на основу међународне потјернице коју је за њим расписало Окружно јавно тужилаштво у Приједору у оквиру истраге Ступаревог убиства. 

Након хапшења одређен му је екстрадициони притвор, а данас је изручен из Србије на граничном прелазу Рача у Бијељини.

Ступар је убијен 11. марта 2021. у насељу Рашковац у Приједору. 

Момић се више од годину налазио у бјекству, а терете га да је Ступара убио 11. марта прошле године у насељу Рашковац, у близини ријеке Сане у Приједору. Ступарево тијело је пронађено неколико часова након злочина, а истрагом је утврђено да је брутално претучен бејзбол палицом и прегажен аутомобилом.

Трагови крви пронађени су у кругу од око 100 метара и указивали су да је између њега и убице дошло до сукоба.

Као мотив убиства помињала се Шмитова веза са трговином наркотицима.

Након убиства Момић је побјегао у Србију, а у злочину и бјекству су му помогали јатаци из Приједора Гојко Шобот и Бојан Савановић. Обојица су се нашли под истрагом због сумње да су помагали Момићу након злочина.

Михајлo Ступар Шмит

"Момић је након убиства напустио БиХ, а у томе му је помогао један од осумњичених јатака, који га је аутомобилом одвезао до Бијељине. Ту је илегално прешао границу, највјероватније чамцем, и од тада се крио у Србији. И Момић и његови помагачи су били дио криминалне групе Далибора Раилића, који је Момићу пружао логистичку подршку, све док и сам није ухапшен. Момићу су у скривању помагали и чланови родбине", рекао је за УНА портал извор близак истрази.

За Момићем трага и правосуђе Хрватске због тешког убиства и разбојништва које је почињено у новембру 2019. године у Селнику код Лудбрега. Према тој потјерници, Момић је ухапшен у децембру 2020. године и тада су му одређене мјере забране које је прекршио.

Према оперативним подацима МУП-а РС мотив убиства је то што је Ступар био свједок против наркомафије из Приједора. Бивши министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је након Момићевог хапшења у Београду изјавио да је управо Раилић наручио убиство Ступара.

Иначе, Ступар се и у јуну 2018. године нашао на мети напада Далибора Раилића и Вање Вуковића који су га тада одвезли у шуму у Орловцима, гдје су га израњавали ножевима, нанијевши му посјекотине и убоде по рамену, бутини, надлактици, наткољеници и грудном кошу. Раилић и Вуковић су оптужени за тај злочин, али су у првостепеном пресудом ослобођени кривице у недостатку доказа. У оптужници се наводило да су током напада испитивали Шмита "зашто их одаје полицији и зашто уваљује њих и извјесног Владу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана