Изрицање пресуде Сакибу Махмуљину 22. јануара

Срна
Изрицање пресуде Сакибу Махмуљину 22. јануара

САРАЈЕВО- Изрицање првостепене пресуде некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године заказано је за 22. јануар у Суду БиХ.

Махмуљин је на данашњем рочишту у завршној ријечи рекао да очекује праведну пресуду, док је његов бранилац Нермин Мулић затражио ослобађајућу пресуду.

Обраћајући се судском вијећу, Махмуљин је рекао да је проблем странаца превазилазио његову дужност команданта корпуса.

"У зони одговорности Трећег корпуса било је 36.000 војника, имао сам везу са 41 потчињеним. Поступајући тужилац је покушао да ме прикаже као жсупер командантаж, као да нема седам нивоа од команданта до војника", рекао је Махмуљин.

Другог дана изношења завршне ријечи одбране, Махмуљинов бранилац је подсјетио да је "срж овог предмета непостојање ефективне контроле, без које нема ни одговорности", преноси Бирн.

Током првог дана излагања завршне ријечи, 2. децембра, одбрана је детаљно износила своју аргументацију да Махмуљин није имао ефективну контролу над одредом "Ел муџахедин", нити извршиоцима злочина, те да Тужилаштво БиХ није доказало ни ко су извршиоци.

Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи 14. октобра затражило од Суда да казни Махмуљина у складу са законом, јер сматра да су њихови изведени докази потврдили све релевантне чињенице из проширене оптужнице.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од јула до септембра 1995. убили најмање 55 заробљених српских цивила и припадника Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана