Изречене казне Авдији Ћенановићу и "Сара компани" за пореску утају

Срна
Foto: архива

САРАЈЕВО - Оптужени за пореску утају у износу од 423.378 КМ Авдија Ћенановић и правно лице "Сара компани" Илиџа, споразумно су признали кривицу, те пристали на казне које је Тужилаштво БиХ предложило Суду БиХ, који их је прихватио.

Ћенановићу је одређена једногодишња затворска казна, као и новчана казна у износу од 5.000 КМ, коју ће оптужени уплатити у року од 30 дана на рачун Трезора БиХ.

Правном лицу "Сара компани" изречена је новчана казна од 10.000 КМ, коју ће уплатити у року од 30 дана, те се одузима противправно стечена имовинска корист прибављена кривичним дјелом у износу од 423.378 КМ, која је претходно обезбијеђена и што је био услов за склапање споразума.

На тај начин је у потпуности осигурано намирење штете по буџет БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ. Оптужница терети Ћенановића да је, као власник и одговорно лице, директор без ограничења овлаштења у оквиру регистроване дјелатности у правном лицу "Сара компани", пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, избјегао да обрачуна и плати пореска давања ПДВ-а прописана пореским законодавством.

Правно лице "Сара компани" се терети да је располагало противправно оствареном имовинском користи, коју је остварио оптужени Ћенановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана