Изречена пресуда бившим функционерима СДА: Зукићу три године робије, Сарајлић ослобођен

Г.С.
Foto: Танјуг/АП

САРАЈЕВО - Општински суд у Сарајеву данас је изрекао првостепене пресуде на суђењу за злоупотребу положаја при запошљавању у јавним предузећима бившим високим функционерима СДA Aмиру Зукићу, Aсиму Сарајлићу и још петорици оптужених у предмету "Босна".

Зукић је првостепеном пресудом осуђен на три године затвора, а Сарајлић је ослобођен. Сафет Бибић је добио шест година затвора, Сенад Трако годину и шест мјесеци, Рамиз Каравдић двије године, а Есед Џанановић три године. Неџад Трако је ослобођен оптужби. На првостепену пресуду постоји могућност жалбе.

САД су раније због корупције ставиле Aмира Зукића и Aсима Сарајлића на црну листу.

Суд у Сарајеву је донио првостепену пресуду након што је главни претрес у овом предмету окончан почетком јула, изношењем завршних ријечи одбрана Еседа Џанановића и Aсима Сарајлића, чији браниоци су за њих затражили ослобађајуће пресуде.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву затражило је тада да Aмир Зукић, Aсим Сарајлић и још петорица оптужених буду осуђени за злоупотребе починјене 2016. године приликом запошљавања у јавним предузећима на основу страначких веза и давања новца, преноси Кликс.

Тужилаштво је оцијенило да је раније доказало одговорност Зукића, Сарајлића, као и Бибића, Сенада и Неџада Траке, Рамиза Каравдића и Еседа Џанановића за незаконито посредовање при запошљавању, злоупотребу положаја и примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Тужитељица Ена Бахтијаревић-Aлагић је тврдила да је доказана трговина утицајем Зукића и Сарајлића као високих функционера СДА и истакнутих личности на политичкој сцени.

Према оптужници, Зукић и Бибић су током 2016. године организовали групу којој су се придружили Неџад и Сенад Трако те Каравдић, који су проналазили особе спремне да дају новац за запослење у подружницама "Електродистрибуције" при "Електропривреди БиХ".

Након тога су, према оптужници, користећи свој утицај, преко Еседа Џанановића реализирали незаконита запошљавања у "Електропривреди".

Оптужницом су се Сарајлић и Мирсад Кукић теретили за примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, а Сеид Фазлагић за помоћ починитељу након извршеног кривичног дјела, док је Зукић оптужен и за недозвољено држање оружја.

Предмет против Кукића је 2017. раздвојен због здравственог стања, те је он крајем 2020. осуђен на годину затвора због примања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

У априлу ове године одбрана Кукића се жалила на првостепену пресуду тражећи ослобађајућу пресуду или враћање предмета на поновно суђење.

Фазлагић, који је био возач Aмира Зукића, склапањем споразума о признању кривице с Кантоналним тужилаштвом у Сарајеву, осуђен је на осам мјесеци затвора због помоћи починитељу послије учињеног кривичног дјела.

Суђење Зукићу и осталима почело је у мају 2017. године, а у завршној ријечи Кантонално тужилаштво затражило је осуђујућу пресуду наводећи да је доказана одговорност оптужених, док су њихове одбране затражиле ослобађајућу пресуду.

Зукић је био генерални секретар СДA, а од ове афере странка га се одрекла. Aсим Сарајлић је био потпредсједник СДA све до марта 2020. када је дао оставку на све функције у странци након што је објављен снимак који доводи у сумњу регуларност избора за руководство Кантоналног одбора СДA у Сарајеву. И даље је делегат у Дому народа Парламента БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана