Измјена Закона вратила суђење бившем полицијском инспектору на почетак

Небојша Томашевић
Измјена Закона вратила суђење бившем полицијском инспектору на почетак

БАЊАЛУКА - Судски процес против бившег полицијског инспектора Ненада Грујића, који је оптужен за узимање 20.000 КМ мита од некадашњег директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића почео је изнова.

Разлог за то је измијењени Закон о кривичном поступку, по коме за дјело које му се ставља на терет мора судити вијеће, а не појединац. 

Због суђења Грујићу није завршен ни процес против Видића који се води на основу анонимне пријаве.

Бившег инспектора терете да је заједно, са некадашњом инспекторком Јеленом Флорјан, која је признала кривицу и осуђена на годину затвора, од Видића тражио 30.000 КМ мита, а затим узео 20.000 КМ како би „средили“ обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве. 

Окружни тужилала  Синиша Врањеш који је свједок у овом случају појаснио је, на почетку поновљеног поступка, вијећу  бањалучког Окружног суда  да је предмет против Видића отворен и не може да се заврши јер је сва документација у суду због процеса против инспектора. Тужилац Врањеш је истакао да је прије хапшења Грујића и његове колегице Флорјан добио обавијест да ће бити поднесена два извјештаја против Видића.

- Један је требао да буде извјештај о учињеном кривичном дјелу због незаконитог запошљавања, а други извјештај о прикупљеним информацијама, гдје нема основа за кривично дјело. Нисам никада добио те извјештаје јер су се у међувремену десило хапшење - казао је Врањеш.

Истакао је да га је изненадило хапшење Грујића и Флорјанове и да су му они говорили како је Видић „веома лош човјек“.

- Морам још да појасним да тужилац не може да има потпуни надзор над радом инспектора. Они су у сасвим другој установи, а по закону док не добијем извјештај и док се не отвори истрага не могу саслушавати свједоке, те не могу детаљно улазити у њихов рад. То је рупа у закону - казао је Врањеш.

Бранислав Видић поновио је да су му инспектори Грујић и Флорјан тражили новац да би написали измишљену пријаву против њега која ће бити одбачена.

- Прво су тражили 20.000,  а од тога  10.000 КМ је наводно требало поступајућем тужиоцу, а по 5.000 КМ начелницима полицијских одјељења. Касније Грујић рекао да не може за 20.000 да се то заврши  јер начелницима иде по 10.000. Тих додатних 10.000 трбало је да дам када тужилац донесе одлуку о обустави истраге - рекао је Видић.

Појаснио је да су поменути инспектори код њега први пут дошли  почетком 2018. године.

- Рекли су ми да има против мене анонимна пријава за незаконитости те су тражили одређену документацију. Говорили су да ми желе помоћи, али да њихови начелници их притишћу да поднесу пријаву.  Флорјанова ми једном рекла да ће рад на случају потрајати, али да се то може завршити повољно. Рекла је да се могу почастити она и сарадници и да се може договорити са начелником- казао је Видић.

Истакао је да се са Флорјановом и Грујићем састао у ресторану „Сирано“ у фебруару лани гдје му је једне прилике Грујић и рекао да треба да да новац.

- Када сам видио да траже новац посавјетовао сам се са познаником у МУП-у РС и одлучио да све пријавим полицији. У Јединици за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС су ми рекли да пристанем да им дам новац и да ће они све пратити. Пристао сам да будем информант и полиција ми је дала означен новац и озвучила ме - испричао је Видић.

Појаснио је да је 18. фебруара лани однио паре и дао Грујићу на паркингу преко пута ресторана „Сирано“ у бањалучком насељу Лауш.

- Након тога сам на основу ранијег договора с њима отишао код Флорјанове у канцелариују да  дам изјаву. Она је имала припремљен текст изјаве који сам допунио тврдњама да нисам учинио кривично дјело те сам је потписао-рекао је Видић.

Истакао је да је Флорјанова била нервозна и да је стално питала гдје је Ненад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана