Из суднице: Истрага против свједока због лажног свједочења

Небојша Томашевић
Из суднице: Истрага против свједока због лажног свједочења

БAЊAЛУКA - Против Владимира Куваље, рођака Ранка Шеве, једног од оптужених за отмицу Станислава Кољачнића, води се истрага због давања лажног исказа, рекао је у петак у бањалучком Окружном суду специјални тужилац РС Горан Гламочанин.

Спорни исказ Куваља је дао 6. октобра на суђењу у којем су осим Шеве за отмицу Кољанчића оптужени Изет Шахиновић (43), који је означен као организатор, Бориша Делевић (35) из Новог Сада, Далибор Џомбић (40) и Жарко Милановић (42) из Бањалуке те нотар и бивши министар правде РС Сауд Филиповић (56) из Приједора.

Свједок Куваља је 6. октобра на суђењу казао да је Шево код њега становао у периоду од 4. октобра до хапшења и да је тих дана био код куће.

Тужилац Гламочанин је у судски спис уложио пресуде којима су због лажног свједочења осуђени Јована Кајкут на условну казну од три мјесеца затвора, а Мирсад Aлагић на новчану казну од 5.000 марака.

Браниоци оптужених, адвокати Владимир Раосављевић, Мирко Дабић, Жељко Шурлан и Ненад Балабан, у петак су казали да тренутно немају доказа, али и даље траже да се сав материјал коришћен за ДНК вјештачење у овом случају достави суду. Тужилац Гламочанин је рекао да за сада ни он нема нових доказа.

Aдвокат Раосављвић је напоменуо да су до сада од Биолошког факултета у Београду више пута тржили да достави материјал, а то није учињено. Aдвокати оптужених су истакли да тај ДНК налаз који је радио вјештак Душан Кецкаревић није стручно и правилно урађен и да има низ пропуста и контрадикторности.

Према оптужници, Кољанчић је отет 5. октобра прошле године испред ресторана "Стари млин" у Бањалуци, пребачен у Пискавицу у заселак Бабићи гдје је, под пријетњом да ће бити убијен, натјеран да потпише унапријед припремљене уговоре на штету своје имовине у вриједности од 3,9 милиона марака. Отмичари су га пустили када су сазнали да су откривени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана