Из саобраћаја искључена четири возила

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Републичка саобраћајна инспекција интензивирала је контроле на сузбијању нелегалног превоза лица, те су у протеклим данима из саобраћаја искључена четири возила за која је утврђено да су обављала нелегалну дјелатност превоза.

Из Инспектората Републике Српске је саопштено да је вожња прекинута, да су ова возила искључена из саобраћаја, те да им је одузета потврда о регистрацији и регистарске ознаке.

Оперативним радом инспектора на терену идентификоване су трасе нелегалног превоза, локације на којима се укрцавају путници, те возила и лица која врше нелегалан превоз, а најчешће је ријеч о комби возилима која су у приватном власништву и врше превоз са адресе на адресу по договору.

Из Инспектората Српске апелују на грађане да услуге превоза користе искључиво код регистрованих превозника, који вожњу започињу са регистрованих станица на којима је по закону дозвољено укрцавање путника.

"Кориштењем нелегалног превоза, путници се излажу ризику од прекидања вожње у току инспекцијске контроле, због чега неће моћи наставити путовање. Путници тада долазе у непријатну ситуацију да морају тражити алтернативне видове легалног превоза, што продужава само путовање и доводи до кашњења у доласку на коначно одредиште", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората су напоменули да нелегални превозници не издају карте путницима, које по закону представљају доказ о закљученом уговору између путника и превозника и служе као доказ осигурања у случају отказа превоза или других непредвиђених околности.

"У таквим случајевима путници не би могли тражити заштиту својих права јер не посједују доказ о извршеној услузи", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората упозоравају и да је упитна безбједност путника, јер ни возач, ни возило не посједују потребне лиценце, нити постоји евиденција о радном времену возача и обавезним паузама, имајући у виду да дуга вожња може проузроковати ментално и физичко оптерећење возача.

Контроле се проводе уз асистенцију припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а пуну подршку овим активностима дало је и ресорно министарство, као и послодавци који легално раде, измирују обавезе према држави и радницима, а којима нелегални превозници представљају нелојалну конкуренцију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана