Из саобраћаја искључена 293 возача због алкохолисаности

СРНА
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Бањалучка полиција искључила је 293 возача из саобраћаја јер су возили под дејством алкохола, од који су 24 имала више од 1,5 промила у крви због чега су ухапшени као и возач који је одбио да се подвргне алко-тестирању.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је шест возача млађих од 21 године или са мање од три године возачког искуства, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Контрола је дио републичке акције реализоване у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова "Вози опрезно, путуј безбједно".

Укупно је контролисано 9.626 учесника у саобраћају, а том приликом је извршено алкотестирање 9.479 возача.

У саобраћају су затечена 184 возача која су имала од 0,31 до 0,80 промила у крви, а 78 возача имало је од 0,81 до 1,50 промила.

Возачи који су лишени слободе јер су у крви имали више од 1,5 промила задржани су у службеним просторијама до отрежњења.

Код два возача полиција је посумњали да управљају под дејством дроге или психоактивних лијекова, утврђено је да је један возач био позитиван на присуство дроге, а други је одбио да се подвргне тестирању.

Санкционисано је и 136 учесника због некориштења безбједносног појаса, а 15 због непрописног превожења дјеце и некориштења сигурносне сједалице.

Код 15 возача је утврђено да управљају возилом без положеног возачког испита, док их је седам санкционисано због вожње нерегистрованог возила.

У оквиру ове акције припадници Полицијске управе Бањалука издали су 766 прекршајних налога.

Полицијска управа Бањалука апелује да учесници у саобраћају поштују законске одредбе, посебно возачи моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана