Истрага о убиству српског полицајца у Лозници води ка Српској

Небојша Томашевић
Истрага о убиству српског полицајца у Лозници води ка Српској

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су у мобилном телефону Фатона Хајризија, убице српског полицајца у Лозници, пронађене неке адресе из Бањалуке што ће бити истражено.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске нису могли да коментаришу информацију која се односи на проналазак адреса из Бањалуке у телефону Хајризија.

- Полиција Српске је истог дана када се десило убиство у Лозници обавијештена о томе. У оквиру истраге тог случаја ухапшен је Зоран Радовановић, односно Милетић и обављени су претреси на двије локације, а претресен је и његов ауто и пронађени су докази који се могу повезати са извршењем кривичног  дјела - рекли су у полицији не наводећи детаље.

“Глас Српске” обратио се и Републичком тужилаштву поводом овог случаја и повезивања Хајризија са неким адресама у Бањалуци, али до овог тренутка одговор нисмо добили.

Поједини медији објавили су да су на поменутим адресама можда биле неке мете што је требало да изазове хаос у БиХ да би Србија била оптужена.

Коментаришући те написе министар Дачић је рекао да је истрага у току и да је потребна и међународна правна помоћ.

- Још није познато какав је био план убице српског полицајца Фатона Хајризија када пређе из Србије у БиХ. Важан је детаљ да ли је он већ био у Немачкој пре тога, јер је по причи његовог брата био и украо му документа. Важно је утврдити како је Фатон успоставио контакт са држављанином Словеније који је позвао ухапшени брачни пар у Бијељини и Младеновцу да пронађу некога ко ће да га превезе. Сви су они предмет даље истраге - рекао је Дачић за Пинк ТВ.

Истакао је да Приштина покушава да избјегне одговорност у вези са убиством полицајца Крсмановића, јер за Фатоном није расписана потјерница послије његовог бјекства из затвора на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да је ријеч о убиству са умишљајем, у које је умијешано више различитих центара моћи, али да албанска страна покушава да убиство повеже са криминалом, а не са тероризмом. Поменути албански терориста Фатон Хајризи 17. јула увече током контроле “мерцедеса” у којем је био пуцао је на полицију и усмртио полицајца Николу Крсмановића (34) и тешко ранио његовог колегу Вјекослава Илића (50). Нападач је приликом изласка из возила пуцао из пиштоља, погодивши Крсмановића у груди, а Илића у раме, након чега је побјегао. Дан касније је у Бијељини полиција Српске ухапсила Зорана Радовановића који се сада презива Милетић у оквиру потраге за убицом полицајца. Он је предат у надлежност Тужилаштва и Суда БиХ ради одређивања екстрадиције. Радовановића, односно Милетића терете да је помогао у превозу осумњиченог Хајризија током бјекства.

Одбјегли албански терориста Фатон Хајризи лоциран је у петак 19. јула у атару Бање Ковиљаче и убијен је када је отворио ватру на полицајце.

Екстрадиција

Министарство правде у Савјету министара још није примило никакву обавијест од Суда БиХ у вези са Зораном Милетићем, који је ухапшен у Бијељини у оквиру потраге за убицом полицајца у Лозници, речено је Срни из овог министарства.
Републички јавни тужилац Драгица Глушац рекла је раније да је Милетић предат у надлежност Тужилаштва и Суда БиХ ради одређивања екстрадиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана