Имам не разумије оптужницу која га терети да је Српску назвао геноцидном

Небојша Томашевић
Имам не разумије оптужницу која га терети да је Српску назвао геноцидном

БАЊАЛУКА - Мухарем Штулановић, који је оптужен да је Републику Српску означио као "геноцидну творевину" у бањалучком Окружном суду је рекао да не разумије оптужницу.

Суд је то констатовао као да је негирао кривицу.

Оптужницу против њега је подигло Републичко тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци.Штулановићу се на терет ставља кривично дјело повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Штулановићев адвокат Душко Томић рекао је да му до данас није омогућен увид у доказе.

- Јутрос сам договорио са тужиоцем Драгицом Глушац дс преузмем доказе, а она ми рекла да пишем молбу. Сада сам сазнао да су докази у суду и није ми могла ни дати - рекао је Томић

Истакао је да у суштини и нема доказа јер је ријеч о изјавама полицијских службеника и забиљешкама,

- Немате ни једног свједока, осим изјава полиције, забиљешке и примједбе што не може бити доказ. Предложићемо наше доказе -  рекао је Томић

Нагласио је да ће замолити предсједника Додика да им појасни оптужницу јер је креатор закона на основу којег је његов клијент оптужен.

Оптужница терети Штулановића да је 13. јануара 2023. године у вјерском објекту - џамији која се налази у комплеску Исламскопедагошког факултета у Улици Жегарска алеја број 14 у Бихаћу и то у току вјерског обреда – џуме намаза, која се обавља само петком, одржао говор у трајању од 24:24 минуте у ком је између осталог изјавио: „као посљедица да се створи и направи Република Српска, чије окоћење славе 9. јануара. Баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара у виду геноцидне творевине еРеС".

- Говор је објављен на Јутјубу, истог дана, под називом „окотило се повампирено зло"-стоји у оптужници.

Додаје се да је Шултановић у говору навео и да се  над самим Сарајевом славе геноцидну окотину.

Како стоји у оптужници он је у говору рекао "Значи, браћо треба предузети све што је у нашој моћи, па се тек онда ослонити на драгог Бога на међународну заједницу и на неког другог...".

Даље је наведено да је оптужени у говору  изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Републику Српску, јер је означио као геноцидну творевину.

Мухарему Штулановић је професор Исламског педагошког факултета у Бихаћу, теолог и хоџа. Он је спорне ријечи изговорио пред вјерницима коментаришући настанак Републике Српске и рат у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана