Илија Милић по трећи пут осуђен у бањалучком Окружном суду: Потврђена казна за убиство Дјечака с планине

Небојша Томашевић
Илија Милић по трећи пут осуђен у бањалучком Окружном суду: Потврђена казна за убиство Дјечака с планине

БАЊАЛУКА - Илија Милић (72) из Котор Вароша осуђен је у поновљеном поступку поново на 16 година и девет мјесеци затвора због убиства Васиља Кнежевића, познатог Дјечака с планине, те покушаја убиства његовог оца Недељка.

Осуђен је и за недозвољено држања оружја, а у казну је урачунато вријеме које је провео у притвору од 11. априла 2018. године. Судском одлуком одузета му је и аутоматска пушка и пет оквира с 92 метка, а којом је починио злочин. Ово је трећа пресуда која је Милићу изречена, будући да је Врховни суд Републике Српске у два наврата укидао првостепену пресуду и поступак враћао на ново суђење. Милић је прво на основу признања кривице био осуђен на 16 и по година, а потом након новог суђења на 16 година и девет мјесеци и сада му је изречена иста казна. Његов бранилац Јово Пилиповић најавио је опет жалбу на пресуду.

Врховни суд РС раније је пресуду укинуо, између осталог, и зато што првостепени суд није омогућио одбрани да проведе неуропсихијатријско вјештачење оптуженог. Наведено је да одбрани нису пружене исте могућности у погледу извођења доказа на главном претресу што је могло да буде од утицаја на законито и правично доношење одлуке.

Злочин за који је осуђен, Милић је починио је 10. априла 2018. године на Крушеву Брду у селу Пилиповина код Котор Вароша. Милић је тог дана у засједи чекао Васиља Кнежевића на путу којим води стоку и када је Васиљ наишао, према њему је испалио рафал из аутоматске пушке, погодивши га са пет метака. Два хица су жртву погодила у главу, два у лице, те један у раме и врат и он је умро на мјесту. Према пресуди, Милић је након тога отишао кући, позвао полицију у Котор Варошу и рекао шта је урадио, а затим је с пушком отишао до куће оца убијеног младића, Недељка Кнежевића. Чим га је уочио на њега је испалио рафал у намјери да га убије. Како је наведено у оптужници, Недељко га је питао “Је ли ти мене гађаш?”, а Милић му је одговорио “На тебе пуцам, тебе гађам”. Тада је Недељко побјегао у кућу те се тако спасао.

Мјештани Крушева Брда су раније изјавили да је осуђени живио са супругом, али да има и кћерку и синове. Они су и потврдили да се он раније сукобио са Кнежевићем, у вези са водоводом. Мјештани Крушева Брда о убијеном Кнежевићем имали су само ријечи хвале.

- Био је велики херој за кога је чула и британска принцеза Дајана која је хтјела да га посјети када је чула како се он бори и живи. То је био велики борац, који је живио од сточарства. Десетине говеда је држао и оца старог хранио. Једну шаку није имао, изгубио је у експлозији. Упркос томе никад се предао није - причали су раније скоро сви мјештани Крушева Брда. Убијени Васиљ држао је коња и више од 30 говеда.

Притвор

Након изрицања пресуде Окружни суд продужио је притвор Илији Милићу у коме се налази од 11. априла 2018. године. Према судском рјешењу притвор му је продужен због тога што се ради о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора од 10 година или тежа и због бојазни да би пуштање оптуженог на слободу могло да доведе до узнемирења јавности и нарушавања јавног реда и мира. Притвор Милићу може трајати до правоснажности пресуде, а најдуже док не протекне вријеме трајања казне изречене у првостепеној пресуди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана