И полиција у Српској трага за убицом полицајца

Срна
И полиција у Српској трага за убицом полицајца

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске предузимају низ мјера и радњи у вези са потрагом за лицем које је ноћас извршило кривично дјело тешко убиство, приликом чега је смртно страдао полицијски службеник Министарства унутрашњих послова Републике Србије у Лозници, саопштено је из МУП-а Српске.

-Од самог догађаја, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у сталној комуникацији са колегама из Србије и предузимају низ мјера на подручјима које оперативно покривају полицијске управе Зворник и Бијељина, а све у циљу лоцирања и лишења слободе који је починило ово кривично дјело, имајући у виду близини границе двије земље - наводи се у саопштењу.

Уз полицијске службенике ове двије управе, у потрагу су укључени и припадници јединица жандармерије.

МУП Српске позива грађане, посебно оне који живе у наведеном пограничном подручју, да уколико примјете лице са фотографије, одмах позову полицију на број 122.

У Лозници је синоћ убијен полицајац, док је други тешко рањен, приликом контроле на пункту у Липничком Шору "мерцедеса" тутинске регистрације, у којем су се налазиле двије особе.

Полиција интензивно трага за нападачем који је приликом изласка из возила пуцао из пиштоља, погодивши полицајца Николу Крсмановића у груди, а полицијског службеника Вјекослава Илића у раме, након чега је побјегао.
Полиција је на лицу мјеста пронашла пасош осумњиченог, издат од привремених институција такозваног Косова на име Хајзири Артан (33).

Поводом трагичног догађаја у Лозници министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић је изразио дубоко саучешће породици страдалог, Министарству унутрашњих послова, као и свим грађанима Србије.

-Овај трагични губитак подсјећа нас на свакодневне ризике и опасности са којима се суочавају полицајци док обављају своју дужност заштите грађана и очувања јавног реда. Полицајац Никола Крсмановић је изгубио живот штитећи заједницу и због тога заслужује наше највеће поштовање и захвалност - истакао је Нешић.

Он је указао на важност међународне сарадње у области безбједности, посебно између БиХ и Србије, како би се осигурала безбједност свих грађана.

-У овим тешким тренуцима, стојимо уз наше српске колеге и пријатеље, пружајући им подршку и солидарност. Република Србија може рачунати на нашу спремност да заједнички радимо на превенцији криминала и заштити живота и имовине наших грађана - поручио је Нешић.

Из Министарства је саопштено да је од тренутка напада Министарство безбједности, заједно са свим релевантним агенцијама, укључено као помоћ у расвјетљавању свих околности овог злочина, а Нешић је све вријеме на вези са МУП-ом Србије, пружајући сву могућу подршку у истрази.

Нешић је апеловао на надлежне органе да учине све што је у њиховој моћи да се починилац овог страшног злочина приведе правди и одговара за своје поступке.

-Породици преминулог полицајца, као и његовим колегама и пријатељима, изражавам најдубље саучешће и желим им снагу у овим тешким тренуцима. Имајући у виду да је Никола страдао од руке нечовјека који велича Адолфа Хитлера и ОВК, својим хероизмом и жртвом ушао је у вјечност заједно са највећим херојима српског народа - закључио је Нешић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран упутио је најискреније саучешће министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу, као и свим припадницима МУП-а Србије, а посебно породици и пријатељима полицијског службеника који је убијен у Лозници.

Каран је изразио наду да ће извршиоци овог гнусног злочина бити изведени пред лице правде и бити најстроже кажњени, саопштено је из МУП-а.

-Напад на полицијске службенике опомена је свима нама да борба против насиља не смије посустати, али и подсјетник да је посао полицајца један од најтежих - нагласио је Каран.

Полицијском службенику који је рањен у нападу, Каран је упутио искрене жеље за брз опоравак.

Припадници Жандармерије стигли су у Лозницу и укључују се у потрагу за Хајризи Артаном,.

У Лозници је подигнут највиши степен безбједности и све расположиве полицијске снаге налазе се на терену, а у потрагу се окључује и ријечна полиција, јавили су београдски медији.

Према истом извору, Албанац Хајризи Артан (33) за којим се трага због напада на полицајце у Лозници, бјегунац је из затвора, а кренуо је да бјежи мигрантским рутама у ЕУ.

Он је наводно прије 15 дана побјегао из затвора на Косову и Метохији, те се претпоставља да је због тога запуцао на полицајце када су зауставили такси возило током рутинске контроле у Лозници.

Артан Хајризи рођени је брат Фатона Хајризија, који је недавно побјегао из затвора у Смрековици 6. јула, на Косову и Метохији, а раније је био осуђен за убиство руског војника, припадника КФОР-а, прије двије деценије код Дренице, док је чак девет пута бјежао из затвора.

Осумњичени Артан Хајризи је на друштвеним мрежама објављивао фотографије са заставама терористичке ОВК и ликом Хашима Тачија, као и фотографију поред великог постера са ликом озлоглашеног терористе Адема Јашарија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана