Хрватска одобрила изручење Душана Ловреновића, бјегунца из акције „Сториџ"

Небојша Томашевић
Хрватска одобрила изручење Душана Ловреновића, бјегунца из акције „Сториџ"

САРАЈЕВО - Душан Ловреновић (28) из Градишке, кога Тужилаштво БиХ потражује у оквиру предмета "Сториџ 2" због организованог међународног шверца дрогом и оружјем, ускоро ће бити изручен у БиХ, потврђено је „Гласу Српске".

Његово изручење одобриле су власти Хрватске у којој је он ухапшен након што се у присуству адвоката предао полицији у Загребу.

У Тужилаштви БиХ „Гласу Српске" су потврдили да се ускоро очекује изручење Ловреновића, али да датум не могу да саопште због сигурносних разлога.

- Тужилаштво о БиХ је са партнерским институцијама Хрватске интензивно сарађивало како би се осигурало изручење осумњиченог правосуђу БиХ, гдје ће се процесуирати у оквиру предмета „Сториџ" који се односи на организирани криминал и друга тешка казнена дјела на подручју Градишке, Бања Луке и других градова-рекли су у Тужилаштву БиХ.

Додали су да је тужилаштво спремно за процењуирање осумњиченог те да очекују  да ће се изручење десити у наредним данима.

Душан Ловреновић је избјегао хапшење у акцији "Сториџ 2"у децембру прошле године и од тада се трагало за њим. Ухапшен је 7. марта када  је  заједно са адвокатом  дошао у полицију у Загребу и рекао да хоће да се преда.

Тужилаштво БиХ Ловреновића је означило као  главну особу  за набавку наркотика и оружја и једног од руководилаца криминалне групе. Заједно с њим као организатори  групе означени су његов отац Миливоје Ловреновић звани "Чаруга" који је бјекству и за којим је и МУП Србије расписао потјерницу због убиства Страхиње Стојановића, те Предраг Петковић звани "Перлико" који се почетком октобра предао Тужилаштву БиХ и одређен му је притвор.

Акцијом "Сториџ2"  обухваћено је више од 30 особа које се терете да су од 2019. године као организована криминална група бавили међународним шверцом дроге и оружја, од чега су остварили велики материјалну корист.

Ова група разбијена је између осталог и захвљаујуи дешифровању апликације „Скаја", а Душан Лловреновић је користио апликацију под надимком „Омладинац".

Криминалну групу којој су припадали Ловреновићи терете да су из Албаније и Црне Горе набављали велике количине марихуане, које су шверцовали  у БиХ и складиштили на подручју Градишке. Дио дроге су препродавали у БиХ, док су већи дио препакивали и кријумчарили даље према Хрватској, Словенији, Мађарској и Њемачкој. На рочиштима за притвор члановима ове групе помињало се да су у Европску унију прокријумчарили око тону дроге.

Сумња се да  је група кокаин куповала  и од познатог наркокартела "Тито и Дино" те да је Душан Ловреновић организовао производњу марихуане у Словенији гдје  откривена илегална лабораторија.

Према документима из истраге ова група је дрогу оружје преко гранцие пребацивала у комбијима и аутомобилима у којима су намјенски уграђивани "штекови" за њихово скривање.

- Дрогу су преузимале њима познате особе у Загребу и Сплиту, те Будимпешти, Штутгарту и Берлину. Тиме су зарађивали велике износе новца, који су куповали некретнине и скупоцјена возила", наводи се у документима из истраге.

Према оперативним подацима оружје које је поменута криминална група продавала завршавало је, између осталог, у рукама злогласне криминалне банде Вељка Беливука, званог Веља Невоља. Радило се махом о гасним пиштољима који су куповани у Словачкој, а потом су преправљани и продавани купцима у Њемачкој, Холандији и Србији.

Душан Ловреновић помиње се и у полицијским извјештајима у акцији "Стаза", којом је обухваћено 12 особа. Као организатор те групе означен је Драган Пајовић, који је у бјекству.  Ловреновић се наводи као његова директна веза за кријумчарење дроге преко границе БиХ за земље Европске уније.Осим овога против  Душана и његовог оца Миливоја Ловреновића у августу ове године Полиција Решпублике Српске доставила је и допуну извјештаја о почињеном кривичном дјелима паљевина и бомбашки напади. Том допуном извјештаја њих терете за застрашивање полицијских службеника и других особа, а ради се  паљевину имовине возача и брата начелника Полицијске управе  Градишка Бојана Шкорића, односно пилане у Доњи Подградцима која је запаљена у децембру 2019. те бацању бомбе на ноћни клуб "Утопиа" у Градишци, који се налази у склопу фудбалског стадиона. Осумњичени су и за организовање "бомбашког напада" на имовину власника хостела у Градишци Даниела П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана