Претреси на 50 локација, ухапшено 19 осумњичених за шверц дроге из Албаније и Црне Горе у БиХ ФОТО

Небојша Томашевић
У акцији "Сториџ 2" ухапшено 19 особа
Foto: Уступљена фотографија | У акцији "Сториџ 2" ухапшено 19 особа

БАЊAЛУКА - Полиција Српске је до сада ухапсила 19 осумњичених за шверц дрогe и оружја, те кријумчарење људи, а обавља претресе на 50 локација на подручју Бањалуке, Градишке,Бијељине, Добоја и Новог Града.

Према незваничним информацијама, један од претреса је у бањалучкој улици Филипа Кљајића.

Незванично сазнајемо да су у акцији „Сториџ 2“ ухапшени Александар Витез, Филип Муњеран, Горан Гвозден, Дражен Каран, Драгослав Радаковић, Дарко Вујић, Костадин Балабан, Вељко Угреновић, Саво Драгишић, Никола Илишевић, Драган Гавриловић, Младен Грбић, Саша Видовић и Горан Видовић из Градошке, те Радослав  и Саша Наранчић из Српца. У Бањалуци је слободе лишен Небојша Тојагић, а у Лакташима Радивоје Лекић, а ухапшен је и Дарио Ташков из Новог Града.

Према нашим информацијама, међу првоосумњиченима је Вељко Угреновић из Градишке који је и у септембру био на мети полиције због сумње да се бави продајом дроге.

Сазнајемо и да на подручју Градишке претресају и објекте у власништву Младена Грбића. Он је раније повезиван са Миливојем Ловреновићем и акцијом „Транспортер“.

Акцију спроводе полицијски службеници МУП-а Републике Српске у сарадњи са полицијским службеницима Агенције за истраге и заштиту (СИПА), под надзором Тужилаштва БиХ.

-Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са полицијским службеницима СИПА, а под надзором Тужилаштва БиХ спроводе оперативну акцију „Сториџ 2“ због постојања основа сумње да су извршена кривична дјела организовани криминалитет и неовлаштени промет опојних дрога неовлаштен промет оружјем и  војном опремом и кривично дјело кријумчарење људи- саопштила  је начелник сектора за односе с јавношћу Мирна Миљановић.

Ова група сумњичи се да је вршила међународно кријумчарење дроге и оружја, на начин да су припадници групе дјеловали у више земаља и комуницирали заштићеним апликацијама.

-Организована криминална група, против које полиција данас спроводи акцију „Сториџ 2“, осумњичена је да је дужи период кријумчарила дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом за Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додају да је акција резултат дуготрајне истраге Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских агенција и институција за спровођење закона из БиХ, земаља региона и ЕУ с циљем да се открију и процесуирају припадници организованих група нарко-криминала које дјелују на подручју Бањалуке, Градишке и других градова у БиХ.

У акцији „Сториџ 1“, прије годину је заплијењено 460 килограма сканка спремног за даљу продају.

Дрога је пронађена у једном помоћном објекту на подручју Градишке, а истрагом је утврђено да власник, који иначе ради у иностранству, није знао шта му се дешава у завичају, и то у његовој имовини.

Вриједност те заплијењене дроге је процијењена на 800.000 евра. Међутим, чим би прешла границу с Хрватском и угледала ЕУ, вриједност је скочила на готово дупло већи износ.

-Током истраге, коју спроводи Тужилаштво БиХ, сарадња је остварена и са структурама Европола и ЕУ - навели су из Тужилаштва БиХ.

Ко су ухапшени

Младен Грбић је ове године повезиван са Миливојем Ловреновићем и акцијом „Транспортер“. Ухапшен је због посједовања веће количине оружја.

Постом су Драгослав Радаковић и Вељко Угреновић хапшени у септембру  ради истраге која се водила против Грбића и због сумње да су покушали да направе лабораторију за узгој наркотика те због посједовања наоружања.

Отац и син Радислав и Саша Наранчић, хапшени су прије двије године када је на њиховом посједу пронађен је професионална лабораторија за производњу марихуане с три велике хале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана