Да ли је хапшење у Бањалуци разоткрило много озбиљнију причу?

Небојша Томашевић
Да ли је хапшење у Бањалуци разоткрило много озбиљнију причу?

БАЊАЛУКА - Држављанке Бразила, жртве међународне проституције, откривене у полицијској акцији у којој су ухапшена два мушкарца, сексуалне услуге су пружале у изнајмљеним становима у Бањалуци и клијенти су их могли ангажовати путем интернет сајта, потврђено је “Гласу Српске”.

Акција је изведена у понедјељак када су у бањалучком насељу Алеја центар на улици ухапшена два макроа са којима су биле двије држављанке Бразила. Како се сазнаје, овом акцијом разбијена је добро организована криминална група која се бавила довођењем дјевојака у БиХ ради проституције.

- Дјевојке је било могуће ангажовати путем интернет сајта, а на једној од страница налази се укупно 13 дјевојака међу којима су и држављанке Бразила које су откривене у акцији. Сексуалне услуге рекламиране су на сајту који је добро познат многима који траже другарице ноћи - рекао је извор близак истрази.

Станари насеља у којем су ухапшени осумњичени мушкарци, чији идентитет још није откривен, испричали су да су Бразилке боравиле у изнајмљеном стану у једној од зграда.

- Примјећивала сам једну тамнопуту дјевојку и била је културна, увијек се јављала и поздрављала. Испред тог улаза у посљедње вријеме су се дешавале чудне ствари због којих је интервенисала полиција - испричала је једна Бањалучанка из тог насеља.

Акцију хапшења осумњичених за проституцију извели су припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова РС, а све је урађено под надзором Тужилаштва БиХ које руководи истрагом.

- Откривене су и збринуте двије држављанке Бразила, које су осумњичени искориштавали у сврху сексуалне експлоатације, остварујући велику незакониту имовинску корист. Утврђује се тачан број оштећених жртава. Према прикупљеним доказима, међународно врбовање и навођење на проституцију извршено је довођењем страних држављанки у БиХ -саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наведено је да је проституција најчешће реализована у изнајмљеним становима на подручју Бањалуке, а осумњичени су дјевојке ангажовали за пружање сексуалних услуга за износе које претходно договоре.

- Истрагом је утврђено да се у овом случају ради о добро организованој групи која дјелује на подручју Европске уније ради искориштавања и навођења на проституцију страних држављана, који долазе изван простора ЕУ. Тужилаштво БиХ наставља истрагу, те ће у наредном периоду ради прикупљања информација, доказа и сазнања, остварити међународну сарадњу са Европолом, Евроџастом, те Интерполом - наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Додали су да ће на основу међународне правне помоћи упутити више захтјева за доставу информација од различитих држава, а да ће поступајући тужилац донијети одлуку о даљим активностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана