Хакери од фирми из Аустрије и Бањалуке узели 100.000 евра

Јасмина Салопек
Хакери од фирми из Аустрије и Бањалуке узели 100.000 евра

БАЊАЛУКА - Хакери који су пресрели и-мејл комуникацију и измијенили упуте о плаћању, оштетили су фирму из Аустрије за 100.000 евра које је требало да уплати на рачун предузећа у Бањалуци, потврђено је "Гласу Српске".


Из Полицијске управе Бањалука саопштили су да полиција ради на расвјетљавању случаја и проналаску извршиоца компјутерске преваре.

- Надлежној станици полиције радник фирме из Бањалуке у четвртак је пријавио да је непозната особа од 20. септембра до 2. новембра ове године пресрела и-мејл комуникацију фирме у којој је запослен и фирме из Аустрије - појаснили су у полицији.

Додају да су том приликом измијењене инструкције за плаћање, чиме је причињена штета фирми из Аустрије у назначеном износу.

О наведеном је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука.

Због сајбер превара у априлу ове године ухапшен је Бањалучанин Аљоша Борковић (43), који има богат криминални досије, а познат је по бројним хакерским нападима.

Клупко је почело да се одмотава када су истражиоци Интерпола дошли до података да нестаје новац с рачуна у словеначким банкама и одмах се у истрагу укључио Еф-Би-Ај чији су агенти пратили трагове и стигли до Бањалуке. Борковић је тада ухапшен заједно са Дарком Малинићем из Словеније, а према подацима из истраге вођене 2011. године, истражиоцима није била позната тачна сума новца, али се спекулисало да се ради о стотинама хиљада марака.

Да је сајбер криминал све чешћа појава, показују и подаци Полиције Брчко дистрикта која је у претходне три године евидентирала више случајева на рачунарске системе грађана и пословних субјеката из Брчког и БиХ, као и њихових пословних сарадника, при чему су узроковане материјалне штете у појединачним износима од више десетина хиљада марака.

Према ранијим полицијским подацима из истраге о овим дјелима, ријеч је о случајевима када сајбер "нападач" искористи сигурносне пропусте рачунарских система, те тада користи злонамјерне кодове у прилогу и-мејла.

- Они тада неовлаштено приступају садржајима и-мејла и комуникацијама међу пословним субјектима. Пресрећу електронске поруке које садрже фактуре за плаћање и мијењају број банковног рачуна на који треба уплатити новац - појаснили су из полиције.

Петрово

Полиција у Петрову трага за непознатом особом која је преварила Р. Г, особу с потешкоћама у развоју, а с којом се дописивала путем друштвених мрежа и на превару му узела новац.

Из ПУ Добој саопштили су да је случај пријављен у четвртак, два дана након што је почињена превара. Обавијештен је дежурни тужилац Окружног тужилаштва Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана