Хакер преваром приступао подацима

Срна
Хакер преваром приступао подацима

БАЊАЛУКА - Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је бањалучком Окружном јавном тужилаштву извјештај против лица чији су иницијали А.Б. из Бањалуке због сумње да је извршило кривично дјело неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података.

Постоји основана сумња да је ово лице 2020. године коришћењем лажног налога елекронске поште довело у заблуду запослене у једном правном лицу из Братунца, које је вјерујући да је ријеч о вјеродостојном пошиљаоцу, отворило и активирало налог електронске поште, наводи се у саопштењу.

Овим чином је, без њиховог знања и сагласности, омогућено инсталирање програма, а потом и приступ компјутеру оштећеног и вршење других радњи као што је пребацивање датотека/података са и на компјутере оштећеног правног лица.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске упозоравају грађане да не отварају сумњиве мејлове, те да у случају било какве сумње у потенцијални напад, без одгађања пријаве најближој полицијској станици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана