Гранична полиција: У 2021. години већи број прелазака границе код Градишке и Грахова

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - У зони одговорности Теренске канцеларије Сјеверозапад Градишка током прошле године границу су прешла 5.966.343 лица, што је више за 1.318.671 лице него годину раније, саопштила је Гранична полиција БиХ.

Јединице Граничне полиције у оквиру ове канцеларије прошле године евидентирале су 34 кривична дјела из области кријумчарења лица, фалсификовање исправа, злоупотребе опојних дрога и друго, открили су 474 прекршаја, те евидентирали 475 лица према потрагама.

Када је ријеч о раду Теренске канцеларије Запад, у току прошле године преко граничних прелаза у зони одговорности ове канцеларије регистрован је прелазак 3.176.677 лица, што је повећање за 20 одсто у односу на исти период 2020. године.

У саопштењу је наведено да су идентификована 134 лица у преласку границе за којима су надлежни органи расписали потјернице, расписе о трагању, мјере забране преласка границе безбједносно интересантним лицима, лицима о којима је потребно доставити информацију о преласку границе и остале потраге.

Надлежним тужилаштвима у БиХ достављено је 87 службених извјештаја због постојања основа сумње да је на граничним прелазима и у граничном појасу почињено 89 кривичних дјела, за која је пријављено 95 лица.

Откривена кривична дјела се најчешће односе на кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога, кријумчарење лица, недозвољено држање оружја или експлозивних материја, фалсификовање исправе и друго, додаје се у саопштењу.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић одржао је радне састанке са начелником Теренске канцеларије Сјеверозапад Градишка Суадом Касуповићем и начелником Теренске канцеларије Запад Грахово Викторијом Дамјановић, као и руководиоцима унутрашњих јединица ових канцеларија.

На тим састанцима анализирани су извјештаји о резултатима рада у протеклој години, те будуће активности и мјере с циљем спречавања сваког облика прекограничног криминалитета.

Састанцима су присуствовали и помоћник директора за организацију и операције Драган Кулић, начелник Кабинета директора по овлаштењу Сања Пржуљ, начелник Канцеларије за професионалне стандарде и унутрашњу контролу Владимир Поповић, начелник Управе за операције Вељко Лазић и шеф Одсјека за криминалистичко-обавјештајне, аналитичке и послове анализе ризика Аднан Косовац.

Уз извјештај о раду и утврђивање мјера и активности у наредном периоду, Галић је и овом приликом нагласио да се од свих припадника Граничне полиције БиХ очекује максималан ангажман у заштити границе, професионалност у раду и поштовање свих законских прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана