Горјеле сушилица и машина за суђе у Бањалуци

Независне
Горјеле сушилица и машина за суђе у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Нередовно сервисирање и старост кућанских апарата довели су до пожара у Бањалуци и интервенисања Ватрогасно-спасилачке бригаде.

Ове године Ватрогасно-спасилачка бригада имала је двије интервенције због кућанских уређаја.

Казали су ово из Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице за "Независне новине" те додали да је ове године дошло до једног запаљења сушилице за веш и једног машине за прање суђа, што је дупло више у односу на прошлу годину.

"Најчешћи разлози настанка пожара ове врсте су: старост уређаја, нередовно сервисирање или неадекватне електроинсталације и друго", казали су они, те додали да штету и узроке пожара утврђује надлежно одјељење за ППЗ МУП-а Републике Српске.

"Основно што грађани треба да ураде у оваквим случајевима јесте да искључе електричну енергију, односно напајање уређаја, покушају сами угасити настали пожар, истовремено позивајући локалну ватрогасну јединицу", објаснили су они.

Како додају, сви уређаји у кући или стану лошег квалитета, нередовног сервисирања, неадекватних електроинсталација и неправилног руковања су подложни настанку пожара, преносе Независне.

"Прошле године Ватрогасно-спасилачка бригада је имала једну интервенцију такве врсте у истом периоду", казали су они.

Како објашњавају сервисери, поправку или сервис веш-машине или других кућанских апарата треба радити увијек када примијетимо да нешто није у реду и да се веш-машина не понаша као када смо је купили.

"Кварова може бити безброј. На примјер, може да се деси да машина неће да повуче омекшивач, или да неће да ради центрифуга, центрифуга може да буде бучна и да се бубањ изузетно јако чује, машина може и да се помјера и скаче, да не испира веш, а све то не треба да се занемарује, већ да се позове мајстор како би се сви кварови отклонили", објаснили су они, те додали да је иста ситуација и са осталим кућанским апаратима.

Према ријечима једна Бањалучанке која је недавно сервисирала машину, успаничила се када су у овом кућанском апарату пронашли двије крпе које су се заглавиле, али и ексер.

"Машина се понашала другачије него обично, није центрифугирала и дуже је прала веш, а када сам позвала мајстора он је пронашао заглављену крпу и ексер", казала је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана