Горан и Зоран Дамјановић пуштени на слободу

Агенције
Горан и Зоран Дамјановић пуштени на слободу

Бијељина - Министар правде Републике Српске Горана Златковић потврдила је Срни да су данас из Казнено-поправног завода /КПЗ/ у Фочи пуштени на слободу Горан и Зоран Дамјановић.

Златковићева је рекла да су браћа Дамјановић пуштена на основу рјешења које је постало правоснажно и извршно.

“Дошло је рјешење, преузето је и они су пуштени из КПЗ-а Фоча и то на основу рјешења Суда БиХ којим се обуставља даље извршење казне према Дамјановићима”, додала је министар правде Српске.

Директор Казнено-поправног завода у Фочи Синиша Голијанин потврдио је Срни да су Горан и Зоран Дамјановић пуштени на слободу данас око 13.15 часова, по рјешењу Суда БиХ.

Суд БиХ дозволио је да буде поновљен кривични поступак у корист осуђеног Горана Дамјановића и одредио нови главни претрес, а његовом брату Зорану Суд БиХ мора обновити поступак након одлуке Уставног суда БиХ.

Након пресуде Европског суда за људска права у случају “Мактоуф и Дамјановић”, Суд БиХ донио је одлуку да суђење за ратне злочине буде поновољено, с тим да се овај пут мора примијенити Кривични закон СФРЈ.

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је одлуку у којој је наведено да је Суд БиХ прекршио права Абдуладхима Мактоуфа и Горана Дамјановића, јер су им могле бити изречене блаже казне да је примијењен преузети закон СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана