Глас плаћала 50 евра: Одређен притвор жени осумњиченој за изборно подмићивање

ГС
Foto: Илустрација

БРЧКО - Основни суд Брчко одредио је једномјесечни притвор А.Р. (46), осумњиченој да је на локалним изборима подмићивањем утицала на бираче да гласају за одређеног кандидата.

Притвор јој је одређен на приједлог Тужилаштва Брчко због опасности да би утицајем на свједоке и саучеснике могла ометати кривични поступак.

Како је саопштено из Тужилаштва, у сарадњу са полицијом интензивно спроводе истрагу против А. Р. због сумње да је током септембра и октобра ове године, у Брчком подмићивањем утицала на бираче с циљем да независном кандидату за Скупштину Брчко дистрикта БиХ осигура одређен број гласова.

"Сумња се да је А.Р. по претходном договору са С.Т, након што јој је он презентовао спискове 'сигурних' гласача, које је он раније сачинио, предала новчани износ од 650 евра. Она је то учинила у намјери да С. Т. тим новцем плати раније 'осигуране' гласаче са по 50 евра по гласачу, како би по њеним упутама гласали за независног заступника националних мањина", наводе из Тужилаштва.

Додају да су А.Р. и њени саучесници С. Т. (46) и С.Д. (46) ухапшени на дан избора, 6. октобра, уз претресање станова, просторија и возила које користе. Том приликом одузети су предмети који ће служити као докази у даљњем току кривичног поступка.

"Након задржавања и криминалистичке обраде у полицији, осумњичени су спроведени у просторије Тужилаштва на даљњи поступак. Као што је то полиција претходно учинила, Тужилаштво их је задржало током 24 сата, испитавши их за то вријеме у својству осумњичених. У међувремену, Тужилаштво је поднијело приједлог суду да се према А. Р. одреди притвор, док су њени саучесници пуштени да се бране са слободе", наводе из Тужилаштва.

Тужилаштво и полиција против осумњичене и њених саучесника настављају истрагу и њихово даље процесуирање усмјерено на доказивање кривичног дјела повреде слободе одлучивања бирача.

За ово кривично дјело прописана је новчана казна или казна затвора до три године, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана