Газибарић, Сивоњић и Иванчевић поново оптужени за разбојништво у Аустрији: Везали старицу па јој украли злато и новац

Небојша Томашевић
Газибарић, Сивоњић и Иванчевић поново оптужени за разбојништво у Аустрији: Везали старицу па јој украли злато и новац

ТРАВНИК - Фералд Гучанин Газибарић, звани Фердо (51) и Оливер Сивоњић, звани Оли (52) из Нове Биле, те Далибор Иванчевић (47) из Бањалуке, поново су оптужени за пљачку у Аустрији у којој је усмрћена старица Елизабет Фашл (86) у граду Госау, потврђено је “Гласу Српске”.

Оптужницу против њих подигло је Кантонално тужилаштво Средњобосанског кантона, а потврдио Кантонални суд у Новом Травнику.

Тужилаштво БиХ је тројац оптужио за иста дјела у јуну 2019. године, али је предмет касније уступљен и пребачен у Кантонално тужилаштво СБК. Према оптужници, Газибарић, Сивоњић и Иванчевић су основали криминалну групу од најмање пет особа за повремено чињење кривичних дјела. Главни њихов циљ је било чињење разбојничких и тешких крађа и провала у куће и станове у Аустрији. У оптужници се наводи да су оптужени између 13. и 15. априла 2011. године, у складу са ранијим договором, отпутовали у Аустрију, гдје су се састали са Селвером Мархошевићем и Бојаном Павловићем. Група је у намјери прибављања противправне имовинске користи дјеловала на територији Аустрије током априла 2011. године. Тако су, наводи се у оптужници, у ноћи између 20. и 21. априла 2011. године Газибарић, Сивоњић и Иванчевић са Мархошевићем и Павловићем дошли до куће пензионерке Фашл у намјери да је опљачкају. Иванчевић је провалио прозор на кући, па су сви осим Газибарића, који је чувао стражу, ушли унутра.

- Одмах су започели преметачину како би пронашли новац и злато. Том приликом су у кревету затекли Елизабету Фашл, коју је пробудила бука, па су је везали и запушили јој уста како их не би омела у крађи. Иванчевић је старици пертлом везао руке, а крпом врат и уста, док јој је Павловић свезао ноге. Затим су је покрили са више дека, те наставили преметачину по кући, гдје су пронашли кључ од сефа, из којег су украли златни накит и новац, те побјегли. Старица Фашл је убрзо преминула усљед гушења - наводи се у оптужници.

Према незваничним информацијама, разбојници су из куће старице украли 10.000 евра, накит и двије штедне књижице са већим износом новца. Истражиоци су открили више од 300 трагова, односно отисака прстију и ДНК који су их довели до осумњичених.

Оптужена тројка позната је по кривичним дјелима и хапшени су и 2014. године у акцији “Сигурност” због сумње да су се бавили организованим криминалом, препродајом дроге, оружја, зеленаштвом. На терет им је тада стављен и шверц високотарифне робе и текстила. Иванчевић је хапшен 2017. због сумње да је учествовао у отмици БМЊ-а икс 6 од сина једног од сувласника Ауто-салона “Браћа Ђукић” Симе Ђукића. Аутомобил, чија је вриједност тада процијењена на око 100.000 евра, отет је 2016. године у Доњим Палачковцима код Прњавора.

Кељменди

Незванично, Фералд Гучанин Газибарић важио је некада за једног од главних носилаца организованог криминала у БиХ. Према ранијим информацијама, са његовом групом повезивани су Насер Кељменди и Насер Орић. То је наводно откривено током истраге у акцији “Сигурност” прије неколико година. Осим Кељмендија и Орића, са Газибарићем су повезивани и други сарајевски криминалци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана