Гастарбајтер кауцијом плаћа притвор због силовања

Небојша Томашевић
Гастарбајтер кауцијом плаћа притвор због силовања

МОДРИЧА - Младићу З. Ф. из Вукосавља (24), осумњиченом да је три пута силовао познаницу Б. Р. (18), умјесто притвора Основни суд у Модричи одредио је кауцију од 10.000 марака.

Притвор за осумњиченог тражило је добојско Окружно тужилаштво због бојазни да би он могао да побјегне јер ради у Њемачкој. Међутим, судија за претходни поступак Основног суда у Модричи сматрао је да нема основа за притвор па је као алтернативу одредио кауцију. Добојско Окружно тужилаштво З. Ф. терети да је 20. децембра силовао дјевојку Б. Р.  у Шамцу.

- Осумњичени је тог дана око 17.10 часова својим возилом довезао Б. Р. на бензинску пумпу, у склопу које се налазе преноћишта. Он је употребом силе принудио дјевојку на обљубу и три пута је силовао - наводи се у саопштењу.

Незванично сазнајемо да су се осумњичени и жртва познавали из виђења и да су се чак неко вријеме дописивали на друштвеним мрежама и путем разних апликација.

- Њихова комуникација постала је интензивнија у посљедњих пола године. Током дописивања су се договорили да се састану и попију кафу када он дође са рада из Њемачке. Договор је испоштован 20. децембра када су се састали и заједно отишли до Шамца, гдје је он на једној бензинској пумпи изнајмио собу

- казао је извор близак истрази.

Додао је да је дјевојку успио да намами да са њим уђе у собу тако што је узео њен телефон.

- Потом ју је у соби обљубио и силовао три пута пријетећи јој на разне начине. Осим пријетњи он ју је уцјењивао неким стварима. Након што је учинио оно што је наумио, он је сјео у свој "ауди" њемачких ознака и одвезао се одатле - рекао је наш извор.

Дјевојка је исти дан отишла у полицију у Шамцу и пријавила силоватеља па је за њим расписана потрага.

Осумњиченог Ф. З. је  21. децембра пронашла полиција у Модричи и он је након испитивања предат у надлежност добојског Окружног тужилаштва.

Детаљи овог случаја нису саопштени због заштите жртве, али како сазнајемо претпоставља се да је осумњичени З. Ф. дјевојку Б. Р. уцјењивао неким њеним сликама и преписком.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске за силовање је предвиђена казна затвора од три до десет година.

Уколико је ово кривично дјело извршено према дјетету старијем од 15 година, или на нарочито свиреп или нарочито понижавајући начин, или од стране више лица, или из мржње, или је усљед дјела наступила тешка повреда, тешко нарушење здравља или трудноћа силованог женског лица, починилац ће се казнити казном затвора од пет до 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана