Фалсификовали и продавали дипломе

Небојша Томашевић
Фалсификовали и продавали дипломе

Бањалука - Против Драгана Ћућуза (40), Борислава Лакића (30), Мирослава Чулића (49) и Гордана Војводића (25) из Мркоњић Града, Роберта Марковића (28) из Бањалуке и Горана Поњевића (21) из Шипова подигнута је оптужница којом се терете за фалсификовање исправа и помагање у том кривичном дјелу.

Они се терете да су од краја 2009. до априла ове године у илегалној штампарији смјештеној у Ћућузовој кући у мјесту Брдо код Мркоњић Града штампали лажне дипломе о завршеној средњој школи, увјерења о положеним државним испитима, као и лиценце за возаче моторних возила.

Ћућуз се терети и за прикривање јер је 2008. године купио украдени "голф 4" који је регистровао тако што је фалсификовао документа. Оптужницу против њих подигло је бањалучко Окружно тужилаштво Канцеларија у Мркоњић Граду.

Током акције "Диплома" у Ћућузовој кући пронађено је више од 80 лажних диплома и других докумената спремних за продају. Оптужени се терете да су лажне дипломе и документа продавали по цијенама од 1.000 до 1.500 марака, у зависности од "вриједности", на подручју Бањалуке, Мркоњића, Шипова и Приједора. Фалсификоване дипломе продаване су у државним, али и приватним предузећима и установама. У досадашњем току истраге испитано је више од стотину свједока и откривено више од 80 фалсификованих диплома и осталих исправа. Продали су највише диплома средњих техничких школа које су купци предавали и у Министарство саобраћаја и веза РС, које им је на основу тога издало рјешења да се многу бавити превозом.

У току истраге откривено је да је на подручју Мркоњић Града приватни превозник на основу лажне лиценце добио дозволу за превоз опасних и запаљивих материја. Поњевић је био студент криминалистике на бањалучком Факултету за безбједност и заштиту. Сумња се да је овај факултет уписао са лажном дипломом.

Штампарија

Осим илегалне штампарије, која је пронађена у кући осумњиченог Драгана Ћућуза, полиција је током акције "Диплома" пронашла: 800 бјанко диплома и увјерења за продају, четири рачунара и лаптоп, три штампача и пет печата школских и установа које се баве ванредним образовањем кандидата. Заплијењено је и више CD-ова и остале рачунарске опреме. Осим тога, пронађена су 84 метка калибра 7,62 и 25 метака калибра 7,65 милиметара и више мобилних телефона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана