Европол нуди 5.000 евра за информације о убиству Ненада Гајановића из 1996. године

ГС
Foto: Принтскрин

БЕРЛИН- Европол и њемачка полиција траже помоћ јавности у расвјетљавању 28 година старог убиства Ненада Гајановића из бивше Југославије, нудећи награду од 5.000 евра за информације које ће довести до рјешавања случаја и хапшења починиоца.

”Упркос вишегодишњој опсежној истрази, идентитет осумњиченог или више њих је и даље је непознат и власти се надају да ће нове информације од грађана коначно помоћи у рјешавању овог случаја”, саопштио је Европол.

Жртва имала везе с криминалом

Жртва злочина је Ненад Гајановић (35) звани Гајо, који је био умијешан у криминалне активности и провале на сјеверу Њемачке. Убијен је са више хитаца из ватреног оружја 28. августа 1996. године у Дамерлохаусену, у округу Фехта у Њемачкој. Тијело су, поред украденог ”голфа” црвене боје, пронашли ловци. Гајановић је има пребивалиште у Хамбургу, а у вријеме убиства је боравио у хотелу у улици Александар штрасе у Олденбургу, гдје се вјероватно скривао. Истрагом је утврђено да је црвени ”голф” претходно украден у Бад Есену.

У то вријеме полиција није могла да ријеши случај, који је поново отворен 2019. године у оквиру анализе ”хладних” неријешених случајева. Нове методе и анализа доказа дали су одређене резултате који су довели до поновног отварања истраге и формирања истражне комисије која је названа по надимку жртве ”Гајо 96”.

У Европолу наводе да је напредак у форензици, у комбинацији са поновним истражним напорима, омогућио њемачкој полицији да преиспита случај. Да би проширили домет истраге, њемачке власти су тражиле подршку Европола. Случај спада у рад Европоловог европског центра за организовани криминал, чији је мандат недавно проширен да се супротстави насиљу од стране организованих криминалних група, пише АТВ.

Све информације су битне

”Власти позивају све грађане који имају било какве информације о случају, без обзира на то колико се чиниле безначајним, да иступе и да се јаве полицији. Полицијска управа Олденбург нуди награду од 5.000 евра за информације које ће довести рјешавања случаја и откривања починиоца. Ова награда ће се додјелити у договору са Олденбуршким тужилаштвом”, саопштио је Европол.

Новост у истрази је кратки филм који су истражни органи сачинили пружајући неке неоткривене детаље о овом бруталном убиству, укључујући и оригиналне фотографије с мјеста злочина, као и приказе истражних списа. Намјера је, како се наводи, да фотографије и други детаљи допру до потенцијалних свједока или појединаца који имају информације о злочину.

Узнемирујући филм открива детаље убиства

”Филм пружа увид у случај убиства. Досада није био доступан јавности и намијењен је повећаљу нивоа свјести о случају. Филм би требао да допре до свједока или људи који могу пружити информације о убиству Ненада Гајановића. Гледаоци могу да се увјере и колико су тешке истраге убиства у области организованог криминала, као и колико је окрутан и подмукао злочин почињен”, саопштиле су њемачке власти.

Напомињу да се награда односи на појединце, а не на званичнике чија је профсионална обавеза истрага кривичних дјела. Напомињу да постоји могућност да све информације које грађани дојаве остану повјерљиве, те се гарантује и анонимо давање изјаве полицији.

На линку https://nds.hinweisportal.de/moko-gajo-96 доступан је портал преко којег свједоци могу да ступе у контакт с полицијом. Анонимне дојаве могуће је послати и путем веб адресe https://nds.hinweisportal.de/~portal/en.

Наглашавају да ће полиција о напретку истраге извјештавати и преко друштвених мрежа, а грађани своју подршку у истрази предмета могу да искажу под хештегом #Gajo96, те да активно учествују у истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана